Védett úton észlelték a barnamedvét

Medvenyom
Medvenyom
Aggtelek - A megtalált nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs kóborol az Aggteleki Nemzeti park területen, ám (egyelőre) veszélyt nem jelentenek a lakosságra.

Mint arról beszámoltunk, barna medve előfordulást észlelt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata július 8-án a nemzeti park északi részé. A szlovák-magyar országhatár közelében, a megtalált nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs van a területen.

Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy az európai barnamedvék száma az erdélyi Kárpátokban jelentős, de stabil állományaik vannak az Alacsony– és Magas Tátrában, a Fátrában, a Szlovák–paradicsomban is. A legközelebbi populáció tehát Szlovákiában található, az itteni barnamedvék száma nyolcszázra tehető. Esetleges felbukkanásuk ezért nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban, jóllehet csak néhány szórvány adat van az utóbbi évtizedekből, és ezek magányos kóborló példányokra utalnak. Most, hogy esős az időjárás, könnyebben lehet majd nyomot találni – jelentette ki Rózsa Sándor.
– A feltűnése óta egyébként senki nem szaladt össze a barnamedve-különítménnyel, egyébként sem ott észleltük, ahol a turisták közlekednek, hanem a természetvédelmi területen – mondta az osztályvezető. Aggodalomra, félelemre tehát semmi ok, egyelőre semmi veszély nincs, de nem zárható ki teljesen, hogy a barnamedve és bocsa útirányt változtasson. A szabályok betartásával azonban minimálisra csökkenthető a medvével való – egyébként is csekély valószínűségű – találkozás.
B. Gy.

Előzmény: