Védett természeti területeket nem értékesít a kormány

Akt.:
Budapest – A kormány a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként meghirdetett földértékesítés során védett természeti területeket nem ad el, ezt jogszabályt tiltja, így az LMP alaptalanul vádolja hazugsággal a kormányt – közölte a Földművelésügyi Tárca az MTI-vel hétfőn.

A tárca az LMP-s Sallai Róbert Benedek közleményére reagálva azt is megjegyezte, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) védett természeti területeket nem, de Natura 2000 területeket – a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával – értékesít.

“Ha a magát természetvédőnek tartó Sallai Róbert Benedek tudná, hogy mi a különbség a védett természeti területi területek és a Natura 2000 területek között, akkor nem vádolná alaptalanul hazugsággal a kormányt” – írták.

Közölték: Magyarország területének 21 százaléka, közel 2 millió hektár Natura 2000 területnek minősül, a Natura2000 hálózatba tartozó területek jelentős része magántulajdonban áll. A hatályos jogszabályok alapján a természetvédelemért felelős miniszter előzetes egyetértésével bármely állami tulajdonú nem védett, de Natura 2000 terület értékesíthető.

A Natura2000 hálózatba tartozó ingatlanok értékesítése folyamatos, csak az idén mintegy 1200 alkalommal Natura 2000 területnek minősülő állami föld eladásához vagy cseréjéhez járult hozzá a földművelésügyi miniszter, ezek jellemzően 1 hektár alatti ingatlanok voltak – közölte az FM.

Kiemelték: tavaly egyetlen olyan kérelem érkezett az NFA-hoz, amely védett természeti terület eladására irányult, ezt éppen Sallai Róbert Benedek nyújtotta be. Mivel a védett természeti területek nem értékesíthetők, így kérelmét az NFA elutasította.
“Sallai Róbert Benedeken kívül az igazi földműves gazdák szerencsére különbséget tudnak tenni a védett természeti és a Natura2000 területek között, így a Földet a Gazdáknak Programban is meg tudják azokat vásárolni” – fogalmaz a közlemény.

A tulajdonjog megváltozása nem érinti a Natura2000 hálózatba tartozás tényét és a vonatkozó kezelési előírásokat, ugyanúgy kell gazdálkodni ezeken a földeken a magántulajdonba kerülést követően is.

Sallai R. Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: pártja már a nemzeti földalapkezelő honlapjára eddig kirakott helyrajzi számok között is talált több európai uniós védettséggel – a hazai jogrendben is szereplő -, úgynevezett Natura2000-es védelemmel jelölt területet.

-MTI-