Védett madarak költöztek Kistokaj határába

Védett madarak költöztek Kistokaj határába
Kistokaj – Nem igazán megszokott módon a gólyák mellett szürke gémek és nagy kócsagok “állomásoznak” Kistokaj határában. A feltűnésük nem mindennapi, és némileg ritka.

“Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, az árvíz– és a belvíz miatt több olyan élőhelynek mondható terület is kialakult az emberi tevékenységhez, és a forgalmasabb helyekhez közel, ahová – úgymond – több madárfaj is beköltözött.” – tudtuk meg Nehézy László természetfotóstól. “Az, hogy a gólyák mellett gémek és kócsagok is felfedezték magunknak a Kistokaj melletti területet talán nem is igazán nagy szenzáció, de az biztos, hogy nem mindennapi. Örüljünk neki, és nem zavarva a környezet nyugodtan nézzük meg őket, amíg lehet.”  

A szakirodalom szerint egyébként a szürke gém magyarországi állománya mintegy 2500–3500 fészkelő párra tehető, és stabilnak minősül. Elsősorban a Tisza-tó és a felső-Tisza vidékén gyakori, de majdnem minden vizünk mellett előfordul. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben a legkisebb az állomány sűrűsége. A szürke gém állománya egész Európában – Magyarországon is – a nem veszélyeztetett fajok közt van nyilvántartva, azonban Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 forint.

A természetvédelem szimbóluma

A nagy kócsagok egyik legjelentősebb előfordulási helye Európában éppen hazánk. Magyarországi állományuk növekvő, 1800-3000 költő pár közé tehető. Többnyire a Tisza-tó, és a Kis-Balaton vidékén nádasokban és ártéri erdőkben rendszeresen fészkelnek nagyobb telepekben is, de gyérebb állománnyal a Tisza mentén, a Velencei- és Fertőnél is találkozhatunk. Az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, valamint Magyarország déli és keleti régióiban ritkának mondható.

Bár Magyarországon az állomány növekvő, a nagy kócsag, a magyar természetvédelem szimbóluma fokozott védettséget élvez, eszmei értéke 100 000 forint.

(JLI)