Védett madár lett a turul – Népszabadság

Öt másik köztéri szoborral, valamint a svábhegyi gyermekgyógyintézet főépületével együtt változtatási tilalmat rendelt el a turul-szoborra a XII. kerületi képviselő-testület. Ez azt jelenti, hogy a kerületi szabályozási terv elfogadásáig a tilalom alá eső területeken nem lehet új épületet emelni, régieket átépíteni és tilos a bontás is – írja a Népszabadság.

A Böszörményi út és az Istenhegyi út sarkán 2005 októberében avatták fel a második világháború áldozatainak emléket állító turul-szobrot. Engedély azonban csak a talapzatra volt, a szobor felállításához nem járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés. A Közigazgatási Hivatal tavaly augusztusban kimondta, hogy a szobrot egy hónapon belül el kell bontani. A határozatot a kerület bíróság elé vitte, döntés még nem született.

Pokorni Zoltán, fideszes polgármester korábban úgy nyilatkozott: a szobor ügyét rendezni kell, a kérelmet pedig újból a Fővárosi Közgyűlés elé fogja terjeszteni. A kerület fideszes alpolgármestere szerint a változtatási tilalomra azért volt szükség, mert megfelelő védelmet kell biztosítai a kerületi szobroknak. Élő Norbert (MSZP) szerint a turult leszámítva a többi szobron senki nem akar változtatni. Ungár Klára (SZDSZ) pedig bejelentette: a döntés felülvizsgálata érdekében a közigazgatási hivatalhoz fordulnak.