Védett állatok is eltűntek az ellopott sajóládi erdőből

Sajólád – Figyelmeztetést küldött az Európai Unió Magyarországnak, amiért a védettnek nyilvánított sajóládi erdő a fatolvajok miatt teljesen eltűnt, és mint ahogy az indoklásban áll, “Magyarország nem hozott intézkedéseket a pusztítás hatásainak ellensúlyozására”.

Az országnak két hónapja van arra, hogy megtegye észrevételeit. Ezt követően dönt az Európai Bizottság arról, hogy az uniós természetvédelmi jogszabályok megsértése miatt az Európai Bírósághoz fordul.

A védett erdő kilencven százalékát néhány év alatt szinte teljesen elhordták tüzelőnek. A károkról a Tiszántúli Természetvédők Társulata értesítette az európai bizottságot, amelytől néhány napja érkezett meg a figyelmeztetés. A természetvédők többször átvizsgálták a területet. Azt mondják, hogy az erdővel az állatvilág nagy része is eltűnt. Vitéz Gábor, biológus, a Tiszántúli Természetvédők Társasága tagja elmondta, több mint negyven, természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj lakta az erdőt, ezen belül négy fokozottan védett volt, például a szalakóta. Történtek olyan esetek is, hogy a védett fajok fészkét tartó fákat termelték ki. Az európai védettséget élvező tarkalepke pedig teljesen kipusztult a területről.