Védekezni kell, nem ijesztgetni

A kutyák, macskák valóban behurcolhatják a lakásba is a kullancsot, de pánikra azért nincs ok. Dr. Gulya Angéla állatorvos inkább azt tanácsolja, lássuk el kedvenceinket kullancsirtó nyakörvvel, cseppel vagy fürdetővel.   Kullancsokról bringásoknak [.pdf – 48KB]

A kullancsok már nemcsak az erdőben támadnak – adta közre a Kullancsszövetség több médiumban, megállapítva: negyedmillió potenciális kullancshordozó háziállat van Budapesten. A Kullancsszövetség szerint a kutyák és a macskák a lakásokba is beviszik a vérszívókat, amelyek 12 fajta betegséget is terjesztenek. A két legveszélyesebb a vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme-kór.
Dr. Gulya Angélamiskolci háziorvos szerint fölösleges a túlzó ijesztgetés. A kutyák és macskák számára kapható kullancs elleni védőszerek – nyakörv, csepp, fürdető – alkalmazása azonban indokolt.

Ezek használata ellenére is belecsimpaszkodhat a kullancs házi kedvencünk szőrzetébe, s így tényleg behurcolhatja a azt a lakásba, ahol lepereg, viszont 24 órán belül el is pusztul. Szaporodni csak az a kullancs szaporodik, amelyik megszívta magát vérrel.

Egyikről a másikra

Szerencsére, mint azt többször megírtuk lapunkban is, megyénk nem tartozik a kullancs álltal kifejezetten fertőzött területek közé. Ugyanakkor, amint arra a szakember felhívta a figyelmet, az állatok képesek nagyon hamar átvinni egyik területről a másikra e vérszívót.
Egy fertőzött helyen belecsimpaszkodik, megszívja magát, s már egy másik területen pottyan le, illetve szaporodik tovább. Viszont nem feltétlenül kell beolttatni magunkat: az emberek számára is léteznek kitűnő riasztó szerek, amelyek használatát azzal érdemes kiegészíteni, hogy rendszeresen megvizsgáljuk magunkat (egymást), illetve házi kedvenceinket is.
Ha pedig vérszívóra lelünk, minél hamarabb el kell távolítanunk.