Helyi közélet

2012.09.19. 10:41

"Mindannyiunk élete keserédes "

Nyékládháza - Vigyázzunk: nehogy elhatalmasodjon rajtunk a rosszkedv, a keserűség !

Nyékládháza - Vigyázzunk: nehogy elhatalmasodjon rajtunk a rosszkedv, a keserűség !Jöttem feltöltődni - idézte kedden Urbán Sándorné polgármestert Hankó Krisztina, a Furmann Imre Művelődési Ház vezetője a Nyékládházi Szabadegyetem idei megnyitóján. És a zsúfolásig megtelt terem valamennyi résztvevője ugyanezt érezhette, miközben dr. Furmanné dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus, docens, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének tanára "Keserédes jelenünk" című előadását hallgatta. Jó okunk van ugyan keseregni, mert a rendszerváltás eufóriája hamar elmúlt, s igen sokan lettek a vesztesei, és bizony nem keveseknél eredményezett bizalmi deficitet. Nehéz például azt megemészteni, hogy  a kóklerek, a dilettánsok nyugdíja több mint a duplája a becsületesen dolgozókénak. A mostani világválság alaposan feldúlta mindennapjainkat, de vigyázzunk: nehogy elhatalmasodjon rajtunk a rosszkedv, a keserűség - adta meg az alaphangot Pankucsi Márta. Ragályossá válhat és azonnal felbukkannak az érzelmi vérszívók, akik elszívják az energiánkat, de nem kíváncsiak a mások - esetleg jóval nagyobb - bajaira, gondjaira. Akadnak persze olyanok is, akik nem panaszkodnak, sündisznóállásba vonulnak vissza, nem mondanak semmit, csak hagyják őket békén. Sokan megelégszenek a langyos "alig-élettel", és a kádári "csak rosszabb ne legyen!"-re hivatkoznak. Mindig is magyar specifikumnak számított a "sírva vigadás", mert történelmünk vérzivatarai ezt kódolták be nekünk.

Furcsamód azonban nem azok keseregnek, akiknek valóban komoly okuk lenne rá, hanem az érzelmi kiüresedésbe kerültek fojtják földhözragadtságukat valamiféle kesergésbe. Kedvenc témájuk az evés, az öltözködés, a lakásfestés, még az is lehet talán a József Attila-i "Ehess, ihass, ölelhess, alhass!" hétköznapisága jut az eszükbe, csakhogy a poétafejedelem rögtön azzal folytatta:"A mindenséggel mérd magad!" Az értékválság persze nem új keletű jelenség: Fellini 1960-ban Rómában bemutatott "Az édes élet" (La Dolce Vita) című filmje az elidegenedés máig érvényes alapdokumentuma, látlelet a hamis csillogásról. Egy katolikus lap azonnal átkeresztelte Undorító életre. Fellini filmjének hatása Woody Allen szerint az, hogy "felforgatta valóság-felfogásunkat".

Élet a halál előtt

Korunk egyik rákfenéje, hogy sokan tévútra tévednek, mert rossz mintát kapnak. A fiatalok legtehetségesebbjei repülni, szárnyalni szeretnének, és átmenetileg a drog repíti ki őket az egyhangúság unalmából, de jön a zuhanás és minden, amit nem szeretnénk - fogalmazott Pankucsi Márta. A szerelem a legnagyobb inspiráló. Édes érzés a másik test simogatása,ám ha semmi más nem társul hozzá, hamar kimerülnek az örömforrások és a végeredmény a ráncok és a zsírpárnák. Heidegger tétele igaz:minden ember megismételhetetlen, külön csoda. Ezt a mi Kosztolányink is tudta:"egyedüli példánynak" nevezte az embert. Csakhogy a tömeg kiélezett helyzetekben belesüpped az önsajnálatba, nincs meg a szükséges új életreceptje. Nem mer szembenézni az élet szomorú, de elkerülhetetlen dolgaival. Megosztotta hallgatóságával az előadó férje gondolatait, aki sokszor elcsodálkozott azon, hogy az emberek nagy része azzal foglalkozik:Van-e élet a halál után, és ha igen, akkor milyen? Ő azt tanácsolta, arra találjuk meg a helyes választ:Van-e élet a halál előtt, és milyen?

Mindannyiunk élete keserédes - vonta le a végkövetkeztetést Pankucsi Márta. Örüljünk a jó perceknek, mint amilyen a Nyékládházi Szabadegyetem, a megyei könyvtár Lélek és élek sorozata, a Miskolci Egyetem Szép korúak egyeteme, avagy a Lézerpont művészeti szabadegyeteme. Ennek fényében a világválság olvasata is az, hogy ugyanoda már nem kanyarodhatunk vissza. A szociológusi lelkesültséggel érvelő törékeny asszony valóban feltöltött minket. Személy szerint úgy éreztem: újra egyetemista vagyok, nyitott az előrevivő gondolatokra, az életre.

ÉM-BGy

Képalá

Pankucsi Márta.

Fotó:BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában