Óvatossági szabályok a szárnyas-tartásban

Szigorodtak a szárnyas-tartás szabályai hazánkban is, derül ki az FVM internetes honlapján olvasható közleményből.

Az uniós határozat szerint a szabadon tartott baromfi és egyéb madarak etetését, itatását fedett helyen kell megoldani. Ezeket az állatokat most piacra, bemutatókra, kiállításokra sem szabad vinni.

Tilos a tavakból, folyókból itatni a baromfit, ha ez elkerülhetetlen, akkor a vizet az engedélyezett vegyszerrel fertőtleníteni kell. A házikacsa, liba, illetve egyéb vizibaromfi más baromfival vagy fogságban tartott madárral (pl. galambokkal) való érintkezését meg kell akadályozni, ezért azok együtt, illetve egy légtérben nem tarthatók – olvasható a minisztérium honlapján.

Ecet-ecsetelők

Nyilvánvaló összefüggésben a fenti rendelkezésekkel megszólaltak az almaecet gyártók. Bejelentették, hogy tavalyhoz képest idén jócskán megnőtt az almaecet iránti kereslet. Véleményük szerint ebben közrejátszhat a madárinfluenza-veszély, s a baromfitermelők azért növelték vásárlásaikat, mert egyéb betegégekre vonatkozó eddigi tapasztalatok mutatják, almaecettel is védekezhetnek az ólakba kényszerített szárnyasok egészségkárosodása ellen.

Az kétségtelen tény, hogy a zárt helyen tartás erősen megviseli a baromfiállományt, az így okozott stressz különböző betegségekhez és viselkedési zavarokhoz vezethet.

Alma új szerepben

Dr. Pénzes János állatorvos szerint ez pedig még abban az esetben is jelentős kárt okozhat, ha a madárinfluenza nem fertőzi meg a háziszárnyas-állományt.

A Nyíregyházáról a Pest megyei Szadára származott gyakorló állatorvos az almaecet-itatás hatásvizsgálata terén szerzett – mint lapunkank elmondta 15 éves –, kedvező tapasztalatot.

Ennek alapján állítja, hogy ha bizonyos arányban almaecetet adagolnak a baromfi ivóvízébe, azok stressztűrő képessége megjavul a készítmény almából származó vitamin-, flavonoid-, kéntartalmú szabad aminosav tartalma és persze savanyú kémhatása révén.

– Galambos Béla –