Vatileaks – Ismét elnapolták a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáról zajló per folytatását

Vatikánváros – A vatikáni bíróság hétfőn határozatlan időre elhalasztotta a Vatileaks-per folytatását.

A korábbi ütemezés szerint a vatikáni bíróságnak a vádlott Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust és a világi Francesca Immacolata Chaouquit kellett volna meghallgatnia. Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumokat ők juttatták olasz újságírók kezébe.

“Valda és Chaouqui meghallgatása elmaradt és nem tudjuk, mikor lesz a következő tárgyalás” – nyilatkozta Emiliano Fittipaldi olasz újságíró, akit a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumok közlésével vádolnak.

A bíróság ugyanakkor bejelentette, hogy a vádlottak védelme által kért tanúkat meg fogja hallgatni. Közöttük lesz Pietro Parolin szentszéki államtitkár is, akit Francesca Immacolata Chaouqui védelme szólított tanúként. A bíróság elutasította a Lucio Ángel Vallejo Balda védelme által a prelátuson kért pszichológiai vizsgálatot.

A Vatileaks-per november 24-én kezdődött. Akkor a vatikáni bíróság úgy határozott, hogy november 30-tól folyamatos délelőtti és délutáni tárgyalásokat tartanak az első fokú eljárás minél előbbi lezárására.

Miután a védelem a rendelkezésére bocsátott szűk idő miatt tiltakozott, a bíróság a december 7-től való folytatás mellett döntött, a mostani újabb halasztásig. Így a per nem esik egybe a Ferenc pápa által meghirdetett szentév keddi megnyitásával.

A vádlottak közül egyedül a vatikáni állampolgár prelátus van őrizetben november eleje óta a vatikáni bíróság fogdájában. A többiek olasz állampolgárként szabadlábon védekeznek.

A bizalmas dokumentumokat Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságíró közölte az októberben megjelent könyveikben. A 2012-es Vatileaks-botrányban is érintett Gianluigi Nuzzi “Via Crucis” és Emiliano Fittipaldi “Avarizia” (Kapzsiság) című könyvében Vatikánváros pénzügyi kimutatásai, számlái szerepelnek. A két újságíró több száz bizalmas dokumentumhoz jutott hozzá, amelynek nagy részét még nem is közölték.

Őket bizalmas dokumentumok eltulajdonítása és ezek nyilvánosságra hozatala miatt fogták perbe és a vatikáni büntetőtörvénykönyv értelmében négytől nyolc évig terjedő börtönre ítélhetik őket.

Most először fordul elő, hogy a pápai állam ügyészsége újságírók ellen emelt vádat.

Sárközy Júlia – MTI