Hajdú-Bihar

2011.05.30. 15:57

EU-csúcs: megérkeztek a Hortobágyra az agrárminiszterek

<p>Hortobágy, Debrecen - Az agrár-csúcs résztvevői a tervezett időpontban érkeznek a Hortobágyi Pásztormúzeum elé. A szervezőket dicséri, hogy minden nemzet delegációját egy-egy segítő várja, aki elkalauzolja őket és tolmácsol is.</p>

16.30

A csikós bemutató után íjász bemutató várta a vendégeket, a buszok árnyékából, vagy éppen néhány miniszter a fűben ülve nézte végig a honfoglalás korabeli ruhákba öltözött karcagi hagyományőrzők előadását. Ezután kiderült, hogy a vendégek cseppet sem fáradtak és a tűző nap ellenére szívesen kipróbálták az íjászatot. Elsőként Fazekas Sándor magyar tárcavezető mutatta be tudását, sikerrel, majd őt követően a máltai, az ír, a dán agrárminiszter is a céltáblába talált. A program a Hortobágyi Szafari park átadásával és bemutatásával folytatódik, mely egyben a záró program is. Ezt követően a vendégek visszatérnek debreceni szálláshelyeikre. A miniszterek a Divinus Hotelben, a szakértők és a delegációk tagjai a Lycium Hotelben, míg az újságírók köztük 15 külföldi többek között a Hotel Óbesterben vannak elszállásolva.

 

15.00

Ebéd után bemutató várta a vendégeket a vízi színpad melletti terülten egy sátor tető alól nézhették végig a miniszterek és a delegációk tagjai a csikós bemutatót, mely nagy tetszést arat körükben. A műsor alatt angol nyelven tájékoztatják őket a látottakhoz kapcsolódóan. Egyébként zavartalan napsütés van felhőtlen az ég a meleget a szél sem enyhíti.


13.26  

Ekhós szekerekkel érkeztek az uniós agrárminiszterek és delegációk hétfőn délelőtt a mátai lovaspályához. Útjuk során megtekinthették az őshonos állatokat (szürkemarhákat, racka juhokat, bivalyokat) és természetesen a híres mátai ménest is. A rövid kirándulást követően a buszok a vendégeket visszaszállították a Hortobágyi Csárdához, melyet Fazekas Sándor tárcavezető rövid megnyitó keretében adott át.

Beszédében kiemelte, hogy Magyarország egyik történelmi nevezetessége a most felújított csárda, és örömmel állapította meg, hogy mostantól az uniós agrárminiszterekkel bővült annak vendégköre.

Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Operatív Fejlesztés Tanács képviseletében ugyanott elmondta, hogy a Hortobágy a gondolkodásban és turizmusfejlesztésben mindig a régió előtt járt.

Hangsúlyozta, a régió turizmusa két lábon áll, a termál, valamint az ökoturizmuson. Arról is beszélt, hogy a következő három évben Magyarországon, százhúsz milliárd forint áll rendelkezésre a turizmusfejlesztésre hét regionális operatív program keretében. 


 

11.50 A múzeum előtt népművészeti kirakodó vásár fogadja őket, ahol tradicionális magyar termékeket mutatnak be a vendégeknek, például nemezkalapot, kerámiákat, tokaji bort, mangalica szalonnát. A miniszterek, kísérőik és a sajtó képviselői érdeklődve nézegetik a portékákat és kóstolgatják az élelmiszereket.

Többen bemennek a pásztormúzeumba is, ahol a régi hortobágyi élettel ismerkedhetnek meg. Fazekas Sándor a magyar agrárminiszter eközben nem győz interjút adni a hazai és külhoni stáboknak.

Legtöbben a spanyol uborkabotrány kapcsán kérdezik. A holland agrárminiszter eközben jelzi kollégájának, hogy sajnos sürgősen haza kell utaznia, mert Hollandia Németországba irányuló zöldség-exportja - ami napi 3-5 millió eurónyi árut jelent - leállt a spanyol fertőzés miatt, ezért délután válságtanácskozást tartanak.

A szervezőktől megtudtuk, hogy a sajtó és az uniós képviselők részéről is igen nagy az érdeklődés a debreceni informális csúcs iránt. 15-17 nemzetközi újságíró, 200-nál is több sajtóorgánum regisztrált az eseményre. 11 óra után, a vendék a mátai lovaspályához indulnak, ahol bemutatót tekintenek majd meg.


9.05 Hétfőn reggel kilenc órakor (a meghirdetett program szerint) pontosan megérkezett az agrár és halászati miniszterek csoportja a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának aulájába.

Mint megtudtuk összesen 31 delegáció vesz részt az egésznapos rendezvényen, ami 11 órától a Hortobágyon folytatódik. A szervezők tájékoztatása szerit a német és a francia agrárminiszter nem tud jelen lenni a tanácskozáson, illetve Csehország agrártárcáját a miniszter-helyettes képviseli. Az tagállamok delegációi mellett az Európai Bizottság, az Európa Tanács Titkársága, valamint az Európa Parlament delegációja vesz részt a programokon.

Dr. Fábián István, az egyetem rektora köszöntőjében (melyet a programok nyelvének megfelelően angolul mondott) bemutatta az egyetemet, kiemelve annak régi hagyományait, illetve tudományos- és kulturális központ voltát. Őt követően, dr. Nagy János centrumelnök részletesen bemutatta az egyetem agrártudományi centrumát kitérve a szerteágazó nemzetközi kapcsolatokra és az innovatív élelmiszerek kutatása és fejlesztése terén végzett munkára.

Ez utóbbi termékeit bővebben Prokisch József, az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter ügyvezetője mutatta be. Az új fejlesztésű, a hagyományt és tudományt ötvöző egészséges élelmiszerek közül többet is megkóstolhattak a vendégek a biopikniken. A centrum aulájában hat nádtetős standon kínálták az újdonságokat, melyeket az asztalokon kihelyezett tálakról is kóstolhattak a résztvevők. Többek között Pop Cirok, bio paradicsom és földieper és "kék kenyér" (az agrárcentrum munkatársai által kifejlesztett lila kukorica lisztjéból készült) került a tálakra. HBN-FÁ, SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!