Vasutassztrájk: nem engednek, de lefújták

Vasutassztrájk: nem engednek, de lefújták
Miskolc – A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete hétfőn nulla órától folytatta a vasutassztrájkot. A MÁV-társaságok és a VDSZSZ rendszeresen egyeztettek, de nem haladtak a tárgyalások. 

A VDSZSZ követelése az önállóvá vált leányvállalatoknál a 10 százalék kiszervezési pótlék, a MÁV Cargo befolyó privatizációs bevételéből pedig mind a 35 ezer vasutasnak egyszeri, 250 ezer forint kifizetés. Ezen kívül a mellékvonalak megőrzését is kérik. A MÁV kitartott korábbi álláspontja mellett, amely szerint irreálisak a szakszervezet követelései.

Csak néhány utas

Hétfőn reggel csak néhány utas lézengett a Tiszai pályaudvaron.
– Budapestre mennék a magánügyeimet intézni – mondta Vilimi Lászlóné. – Azt az információt kaptam, hogy először menjek el Füzesabonyba, majd továbbá Hatvanba, s ha mindez sikerül, akkor onnan talán eljutok a fővárosba. Nem túl bíztató ez az ajánlat, így lehet, hogy visszafordulok és busszal hazamegyek Kazincbarcikára.

Közben a vonatok, pontosabban fogalmazva az úgynevezett BZ-motorkocsik jöttek és mentek, szinte utasok nélkül. 7 óra 39 perckor egy „piroska” elindult Szerencsre, egy perccel később pedig „szerelvény” érkezett Tiszapalkonyáról. A bejövő kocsikat nyomban visszafordították, a 7 óra 55 perckor Füzesabonyból érkezettet például 8 óra 2 perckor.

A miskolci Kiss Ferenc türelmesen várakozott, az egyik padon ülve olvasgatott.
– Korábban általában 9-10 óra körül függesztették fel a sztrájkot a vasutasok, most is ezt jósolom – mondta mosolyogva fél 9-kor. – Nekem Budapestre kellene eljutnom, aztán pedig a Balatonra. Estére csak odaérek, nem rajtam múlik, mivel továbbra is kötik az ebet a karóhoz…

Délután 1 órakor Kovács Ferenc, a VDSZSZ területi ügyvivője közölte:
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is felfüggesztettük a sztrájkot! Miskolcon nagyon sikeres volt az akció, egy vonat sem közlekedett. A motorkocsikat ugyanis nem nevezhetjük vonatoknak… Hamarosan értékeljük a munkabeszüntetés tapasztalatait és utána határozunk a hogyan továbbról.

Álltak az utasok

Rásegítő járatokat indított a Borsod Volán Zrt. a vasutassztrájk alatt – mondta Ujj Zsuzsanna, a társaság kommunikációs vezetője. Sátoraljaújhelyről Miskolcra egy, Mezőkövesdről Budapestre két buszt indítottak. A miskolci Búza térről szintén plusz két busz indult Budapestre, s ezeken álló utasok is voltak. A sztrájk alatt a Borsod Volán Zrt. elfogadta járatain a MÁV bérleteket, utazási igazolványokat.

Előzmények:

  • Ez történt B.-A.-Z. megyében a sztrájk idején
  • Országos körkép a vasutassztrájkról