Vasutassztrájk Görögországban

Lebénult a vasúti közlekedés hétfőn Görögországban, miután a közlekedési társaság dolgozói sztrájkot szerveztek az elbocsátások miatt. A görög vasútnál a cég tervei szerint a munkások csaknem felének szűnne meg az állása.

Görögországban a vasutasok munkabeszüntetése miatt hétfőn nem közlekednek sem az utasszállító-, sem a tehervonatok. Csak a nemzetközi és az Athén környéki elővárosi szerelvények járnak – köztük a fővárosból a nemzetközi repülőtérre vezető vonatok.

A görög vasúti dolgozók legfőbb szakszervezete, a POS vezetői szerint azért sztrájkolnak, mert a cég vezetői körülbelül 3000-3500 dolgozót akarnak elbocsátani. A tervezett elbocsátások miatt a szakszervezet a hétfői munkabeszüntetésen kívül július 17-én, 20-án és 24-én is sztrájkolni akar.

A görög vasúti társaság, az OSE most körülbelül 6573 dolgozót alkalmaz. Az ország konzervatív kormánya múlt évben jelentette be, hogy jelentős átalakítást terveznek a több millió eurós adósságot felhalmozott cégnél. Ennek részeként a görög vasutaknál jelentősen csökkentették a járatok számát, idén augusztus elsejétől megemelik a jegyárakat, valamint elbocsátják a dolgozók csaknem felét.