Vasutas nótától a népdalig Miskolcon

Akt.:
Énekelni öröm
Énekelni öröm - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – A legkülönfélébb zenei műfajokkal szórakoztatják egymást a hatvan év fölöttiek.

A nyolcfős Miskolci Örömdal-kör, amelynek jelmondata „Van élet 60 év fölött is!” 2012 szeptemberétől szintén a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban kapott helyet. A klub létrejöttekor a következőket fogalmazták meg: „Nincs nagyobb boldogság, mint hogy szeressenek embertársaink, barátaink és jelenlétünk, teljesítményünk hozzájáruljon ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Szeretünk énekelni, szerettünk volna másoknak is vidám perceket szerezni.” Ma már egyre több helyen kíváncsiak rájuk, és ők örömmel tesznek eleget a meghívásoknak. Céljuk a szórakoztató zene megszólaltatása, havi-kéthavi rendszerességgel ünnepi műsorokat adnak elő.

Profi módon amatőr

A dalkör belső életéről a művészeti vezető osztott meg szerkesztőségünkkel részleteket.

– Mivel mi nyugdíjasok vagyunk a magunk és a mások szórakoztatására szerveződik a közösségünk. Van egy örökös tagunk, aki már nem énekel velünk és rajta kívül még hét hölgy és egy úr jár hozzánk. Kezdetben a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub tagjai voltunk és csak vasutas nótákat énekeltünk, de kiderült, hogy többen szeretik a népdalt is, így szép lassan nyitottunk, kiváltunk és megpróbáltuk a saját stílusunkat kialakítani. Az Örömdal-kör repertoárjába ma már beleférnek retrók, operett, opera, musical, népdal, műdal, filmbetét dalok, sanzonok, kuplék, tánczene és magyar nóta is. Bár nem vagyunk profi zenészek, de úgy álltunk hozzá, hogyha már csináljuk, akkor jól tegyük. Megpróbálunk afelé haladni, hogy minél minőségibb zenét adjunk elő – mesélte Volyák Ferencné Katalin.

Komolyan készülnek

– Először névnapra, születésnapra készültünk kisebb műsorokkal, de ma már megrendezett fellépéseket vállalunk Miskolcon és a környező településeken, és jótékonysági koncerteket adunk szociális otthonokban, amihez zenei alapokat kell készítünk. A művelődési ház biztosítja mindehhez a feltételeket, a próbahelyszínt és az eszközöket. A próbák kedd, csütörtöki időpontban vannak és két-három órásak. Az Örömdal-kör vezetőjével, Kovács Lenkével mindent megbeszélünk és a műsorok alkalmával választunk egy konferansziét, aki színessé teszi a programunkat. Tehát egy kis tájékoztatást ad a zeneszerzőről, és hogy miről szól a dal. Néha táncolunk, vagy pantomimozunk is, de inkább csak meglévő koreográfiákat emelünk át máshonnan – zárta a beszélgetést a művészeti vezető.

ÉM-DA


Miskolc - Évente számos felkérés érkezik az idős színjátszó csoporthoz, ahol megmutathatják magukat. A VOKE Vörösmarty Művelődési Ház az idősek Eldorádója, ahol több tematikus klub is működik számukra. Évgyűrűk oldalunkon a héten tőlük mutatunk be olyan közösségeket, amelyek a szépkorúak szabadid...

Miksolc - Szórakoztató műsoraikon keresztül népszerűsítik az egész életen át tartó tanulást. A Miskolci Versmondók Baráti Köre 2013-ban a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub tagozataként indult. A tagok olyan irodalmat, vers­mondást, éneklést kedvelő amatőr művészek, akik a szabadidejüket tartalm...