VASÚTI BALESET – Már elemezték a feketedobozt – MTV

Már elemezték a szakemberek a hétfői Monorierdőnél történt vasúti baleset után a személyvonat feketedobozát – mondta el a köztévé Nap-Kelte című műsorában Heinczinger István a MÁV Zrt. vezérigazgatója. Így a nyomozók már tudják, hogy a szerelvény milyen sebességgel ment, amikor hátulról belerohant az InterCitybe. Az is kiderült, hogy milyen jeleket kapott a pályáról a vonat és hogy mi volt a vezető reakciója.

Korábban a Független Hírügynökség is beszámolt róla, hogy a pályán a biztosítóberendezés nem működött, ilyenkor pedig a mozdonyvezetőnek 15 kilométeres óránkénti sebességre kell lassítania. A személyvonat vezetője ugyanakkor azt állítja, hogy ő kapott egy olyan jelet, ami ezt a korlátozást feloldja. Így gyorsított, míg az előtte haladó InterCity – a korlátozást betartva – továbbra is lassan ment.

Heinczinger István a reggeli műsorban azonban a feketedobozból kinyert információkról nem árult el többet a nyomozás érdekeire hivatkozva.

A vonatszerencsétlenség hétfőn délelőtt 10 óra 20 perckor történt: a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonatba hátulról belerohant a Ceglédről ugyancsak a fővárosba tartó személyvonat. A balesetben hárman a helyszínen, egy sérült pedig a Merényi Kórházban hunyt el. További 26-an kórházba kerültek, közülük 7-en súlyos vagy életveszélyes sérülésekkel. A baleset után Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a MÁV elnöke és vezérigazgatója is felajánlotta lemondását, ám utóbbiét Gyurcsány Ferenc nem fogadta el.