VASÚTI BALESET – Kártérítést kaphatnak a hozzátartozók – MTV – Az Este

A MÁV vizsgálja, hogy az áldozatok hozzátartozóinak milyen formában tudna segítséget nyújtani – mondta a MÁV vezérigazgatója az Este hétfői adásában. Heinczinger István hozzátette: főleg adó szempontból vizsgálják, nehogy olyan segítséget kapjanak a hozzátartozók, ami után adózniuk kell – kedden születik erről döntés.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató arról is beszélt, hogy azért nem fogadta el a miniszterelnök a lemondását, mert Gyurcsány Ferenc úgy ítélte meg, hogy nem lehet a MÁV-ot operatív vezető nélkül hagyni, amíg a vizsgálat eredményét meg nem ismerik.

A baleset körülményeiről Heinczinger István elmondta: ami biztos – de ezt eddig is tudták -, hogy biztosító-berendezésben volt zavar. A műszer sötét jelzést adott. Ekkor a szabály szerint 15 kilométer per órával lehet menni. Később azonban – a személyvonat vezetője szerint – a pályától kapott egy olyan jelzést, ami a maximális, 100 kilométer per órás sebességet engedélyezte. Az, hogy ez valóban így történt-e a két vonat feketedobozának elemzése után derülhet ki – tette hozzá.

Hétfőn délelőtt 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat Monorierdőnél. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija. Az ütközés után három holttestet találtak, 27-en kórházba kerültek, közülük egy ember belehalt sérüléseibe. A baleset után Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a MÁV elnöke és vezérigazgatója is felajánlotta lemondását, ám utóbbiét Gyurcsány Ferenc nem fogadta el.