Helyi közélet

2016.05.27. 08:24

"Csónakkal a Hernádon, kerékpárral a Zemplénben"

Felsődobsza, Pere, Hernádbűd, Gibárt - Családi vízi turizmusban gondolkodnak a Hernád menti települések.

Felsődobsza, Pere, Hernádbűd, Gibárt - Családi vízi turizmusban gondolkodnak a Hernád menti települések.

Két bőgőshajót bocsátottak a Hernádra április végén Felsődobszán. A vízi járművek a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Duna-Régió Vízi-turisztikai Szövetség „Együtt a vízen – vízitúrázz otthon” projekt keretében készültek el. A hajókon azóta más vizeken eveznek, de Luterán András rendkívül büszke arra, hogy a 12 személyes fahajókat náluk avatták fel. Mint mondta, ezek a vízi járművek Mária Terézia idejében voltak használatosak, és azért nevezik őket bőgősnek, mert orrukon olyan csigaalakzat található, mint a nagybőgőkön és más vonós hangszereken.

Nem véletlen azonban, hogy Felsődobszán szálltak először vízre a hajók. Luterán Andrást régóta foglalkoztatja a gondolat, hogyan lehetne fejleszteni a vízi turizmust a Hernádon. Tavaly aztán alkalmat adott erre egy megyei turisztikai pályázat, melyre négy Hernád menti település adta be pályázatát: Felsődobszán kívül Pere, Hernádbűd és Gibárt.

Lassú víz

– A Hernádon Felsődobszán és Gibárton található víz­erőmű, tehát a két erőmű között duzzasztott, lassú folyású a víz. Ezáltal teljesen alkalmas család vízi túrázásra. Kanyargós, erdős, gyönyörű természeti környezetben található, 15 kilométeres folyószakaszról van szó – sorolja a polgármester. Vázolja: ha nyernek a pályázaton, amire minden reményük megvan, hogy minden konzorciumi településen lesz kikötő és pihenőhely, valamint tudnak vásárolni csónakokat, kajakokat, kenukat és kerékpárokat. Hiszen a programjuk címe: „Csónakkal a Hernádon, kerékpárral a Zemplénben”. A kikötőkben pihenőhelyeket is létrehoznak. Felsődobszán a több mint 100 éves, romos malmot építenék át pihenőhellyé, illetve vízi kultúrházzá, ahol turisztikai információs irodát, büfét és kiállítást is létrehoznának. Ez utóbbi a Hernád növény- és állatvilágát mutatná be.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában