Vasgyári csarnokbelső. Kérdés, mire lenne jó

Akt.:
Tudásgyár a Vasgyárban 2011-ben
Tudásgyár a Vasgyárban 2011-ben - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – „Ipari műemlék – lehetne az egykori Lenin Kohászati Művek (LKM) korai, favázas csarnoka. Az öntöttvas oszlopok a párizsi világkiállításról kerültek haza”, így mutatja be az egyik levelező azt a fotósorozatát, amelyet az Észak-Magyarország napilap Facebookon található, zárt, várospolitikával foglalkozó csoportjába, az Agorára töltött fel. A képeken monumentális csarnokbelső látszik, még romos állapotában is lenyűgöző.

Így látják ezt a levelezőink is, hiszen azonnal elindul az ötletelés, hogy mire volna jó használni.

Egyikük tudni véli, korábban egy multinacionális cég is gondolkozott abban, hogy megveszi a csarnokot, és oktatási tanműhelyt rendez be benne. Aztán nem lett belőle semmi, bizonyára azért, mert túlságosan „messze esik” a városról.

Ez így van, a volt Vasgyár hatalmas, városnyi, elhagyatott területét kerítés veszi körbe, igaz, több mint 70 cég ma is működik a területen.

– Bátor Tamásék (a miskolci operafesztivál korábbi igazgatója – a szerk.) annak idején elmentek megnézni, opera­előadást szerettek volna benne a fesztivál idején – olvasható még az Agorán. Azt is felelevenítik, hogy korábban tábort is rendeztek a Vasgyárban, a Maladype Színházzal és középiskolásokkal, ez volt a Tudásgyár.

Valakiben felmerül, hogy akár galéria is lehetne az épületben, van, aki szerint – kissé viccesnek szánt a megjegyzés – ideális helyszín lehetne paint­ballhoz, lézerharchoz.

És van, aki ígéretet tesz, ha nyer a lottón, megveszi.

Igazándiból az sem derül ki, hogy védett-e az épület vagy sem. Egy korábbi, 2004-es feljegyzést találtunk, amiből az derül ki, hogy az örökségvédelmi hivatal miskolci irodája ideiglenes műemlékvédelem alá helyezett több épületet a Vasgyárban, de az „Egyedi-gépgyár” volt épülete (talán erről van szó) nincs közöttük. Akkor még a lebontása is felmerült.

Hogy mi lesz a sorsa, hogy hogyan áll a Vasgyár hasznosításának terve, visszatérünk rá a közeljövőben.

ÉM-HM