Friss hírek

2009.03.13. 19:57

Tömegtüntetés az adóparadicsomok ellen

<p>Tüntetést tartottak az adóparadicsomok ellen független szervezetek pénteken Jersey szigetén, amely sajátos jogviszonyban van Nagy-Britanniával. "Azért vagyunk itt, hogy ráirányítsuk a figyelmet a pénzügyi rendszer nagy problémájára" - mondta a tiltakozás egyik szervezője, aki az "Igazságos Adózás Hálózata" nevű szervezet vezetője.</p>

"Vannak pénzintézetek, amelyek világszerte - például itt, Jersey szigetén - az adóelkerülésből élnek, sőt részei egy árnyékban maradó bankrendszernek" - mondta John Christensen. A tüntetők azt állították, hogy az adóparadicsomok döntő mértékben okozói a pénzügyi világválságnak.

A megmozduláson jelen volt az Attac nevű szervezet, amelynek tagjai hamis bankjegyekkel teleragasztott léggömböket vittek magukkal, amikor elvonultak a HSBC, Societe Generale, BNP Paribas, Citibank, Allied Irish Banks és más pénzintézetek irodái előtt. A tüntetők minden irodánál megálltak, majd valaki hangosan elmagyarázta, hogy az adott pénzintézet gyakorlata miért sérti Jersey-t, a fejlődő országokat és a nemzetközi pénzügyi rendszert.

"Nicolas Sarkozy, francia államfő azt mondta, hogy a bajba jutott francia bankok azzal a feltétellel kapnak segélyt, ha megszakítják kapcsolataikat az adóparadicsomokkal, a BNP Paribas azonban ettől függetlenül részesült a bankmentőcsomagból"- közölte Jean Merckaert, a " Katolikus Bizottság a Szegénység Ellen a Fejlődésért" nevű független szervezet vezetője, aki szerint a BNP Paribas-nak 189 fiókja van adóparadicsomokban, ebből 21 a Kajmán-szigeteken és három Jersey szigetén. Többen a helyiek közül egyetértettek a tüntetés résztvevőivel, többen viszont nem.

Jersey szigete sajátos jogi státussal bír: a brit korona védnöksége alatt saját parlamentje és jogrendszere van. Jersey elöljárói visszautasítják, hogy adóparadicsomnak nevezzék szigetüket. Azzal érvelnek, hogy megállapodásokat kötöttek a brit hatóságokkal, és azok értelmében azonnal jelentik az adócsalási kisérleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!