Vasárnaptól újra jelzik a vihart a Balatonon és a Velencei-tavon

Április elsejétől ismét üzembe lép a viharjelző szolgálat a Balatonon és a Velencei-tavon. 2005 előtt ez csak május 1-jétől szeptember végéig működött, azóta két hónappal meghosszabbították a szolgáltatást – mondta el Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A rendszer lényege, hogy rossz idő esetén, a viharjelző rendszer fényei percenként 45, illetve 90 villanással jelzik, hogy erős vagy viharos szél közelít, így a vizeket időben el tudják hagyni a fürdőzők vagy a sportolók.

Az időjárás-előrejelzésben segítséget ad a modern technika, mint például korszerű számítógépek, automata meteorológiai állomáshálózat, műhold-, radar- és villámfelderítő hálózatok, számítógépes előrejelző modellek. A Siófoki Viharelőrejelző Obszervatórium és az OMSZ székháza között szélessávú számítógépes kapcsolat biztosítja az adatáramlást.

A Balaton körül 10, a Velencei-tavon egy part menti, és a tavaktól 30-50 kilométerre telepített 8 szélmérő automata segíti a viharjelzést. A Balaton körül 25 fényjelzős viharjelzőt telepítettek, a 7 legnagyobb strandon pedig egy-egy mobil fényjelzőt is használnak majd. A Velencei-tavon ezekből 3 lesz, két állandó és egy mobil fényeszköz – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében.