Vasárnaptól 64 útszakasz fizetőssé válik a tehergépkocsiknak

Vasárnaptól csak matricával vehetik igénybe a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek az eddig ingyenes autópálya- és autóútszakaszokat. A 12 tonnánál nehezebb kamionok után április elsejétől a főutak jelentős részén, több mint 500 km-en is fizetni kell. A motorosok viszont kedvezményben részesülnek: a nyári szezonban féláron vásárolhatnak 4 napos matricát elektronikus úton.

A D2-es és a D3-as kategóriákban, vagyis a 3,5 és a 12 tonna közé eső tehergépjárművek után április elsejétől fizetni kell az eddig ingyenes autópálya-szakaszokon és autóutakon. Ez 22 útszakaszt jelent. Kivétel az M0-ás körgyűrű és az autópályák fővárosi bevezető szakaszai. Áprilistól ebben a két kategóriában egynapos matricát is értékesítenek. Ez eddig csak a 12 tonnánál nehezebb járműveket illette meg.

A D4-es kategóriában, a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára 500 kilométernyi főút is fizetőssé válik vasárnaptól. Ez 42 útszakaszt jelent. A tervek szerint ezeken az útvonalakon januártól a D2-es és a D3-as kategóriákba eső járművek után is fizetni kell.

A változások a személygépkocsikra nem vonatkoznak, a motorosok pedig még kedvezményt is kapnak. A vonatkozó rendelet módosítása értelmében május 1. és szeptember 30. között, vagyis a nyári szezonban féláron vásárolhatnak elektronikus úton 4 napos matricát.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter már aláírta az erről szóló rendelet-módosítást, amely napokon belül a Magyar Közlönyben is megjelenik. A GKM körülbelül 1,4 milliárd forint plusz bevételre számít az útdíjfizetés kiterjesztésével, de a fő cél nem ez. A szaktárca arra számít, hogy a közúthálózat fizetőssé tételével az autópályákra terelhetik a teherforgalmat – mondta Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője.

A fizetős útszakaszok bővülése miatt az Állami Autópályakezelő Zrt. (ÁAK Zrt.) 200 új benzinkúton tette lehetővé a matricavásárlást, így már összesen 800 töltőállomáson, minden főút közelében található értékesítési pont. Az útdíjfizetés ellenőrzését a vasárnaptól fizetőssé váló szakaszokon is az ÁAK Zrt. végzi. A társaság ezt az ellenőrző csoportok számának bővítésével, és új kamerás kocsik beszerzésével hajtja végre.

A vasárnaptól fizetőssé váló utak pontos listája megtalálható a GKM honlapján (www.gkm.gov.hu).Sporthírek