Magyarország

2012.02.15. 16:16

Népszámlálás - Szóvivő: márciusban lesznek előzetes adatok

Budapest, 2012. február 15., szerda (MTI) - Márciusra elkészülnek az összeírás előzetes adatai - mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerdán az MTI-nek.

Budapest, 2012. február 15., szerda (MTI) - Márciusra elkészülnek az összeírás előzetes adatai - mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerdán az MTI-nek.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a megyénkénti lebontásban közreadandó előzetes adatok között szerepel majd a népesség összlétszáma, nemek szerinti megoszlása, a lakások száma és mérete. A márciusi határidőt "nagy erőfeszítésekkel tartani tudjuk" - fogalmazott.

Virágh Eszter rámutatott: a változások a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest jól nyomon követhetők lesznek már az előzetes adatokból is. A végleges adatok előreláthatóan 2013 elején kerülnek napvilágra, "a csúszás reményeink szerint legfeljebb néhány hét lesz" - tette hozzá.

Megemlítette, jelenleg az előzetes ütemtervnek megfelelően a kérdőívek teljes feldolgozásának előkészítése zajlik a KSH-ban, ami az úgynevezett laprevízióból és a kódolásból áll. Előbbi azt jelenti, hogy minden egyes kérdőívet áttekintenek, megvizsgálják, hogy nincsenek-e "túltöltések", azaz feleslegesen megválaszolt kérdések, amelyeket a kitöltésnél értelemszerűen ki kellett hagyni, vagy hogy teljesek-e a számlálókörzeti dossziék.

A kódolás a "nyitott kérdések" esetében zajlik, többek között amelyek a vallás, illetve az iránt érdeklődtek, hogy az állampolgárok milyen településen laktak előzőleg, hol születtek, valamint van-e máshol is bejelentett lakcímük. Ezeknél a kérdéseknél az egyes válaszok kódszámokat kapnak, és azokat rögzítik majd. Amikor az összes kérdőívet átnézték a KSH alkalmazottai, akkor kezdődhet a gépi feldolgozás - jegyezte meg.

Virágh Eszter szólt arról: a gépi adatbevitel kezdete valószínűleg néhány hetet csúszik majd, eredetileg március 1-jén tervezte elindítani ezt a munkafázist az Educatio Kft. Ez a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt történik így, ami viszont nem a KSH kompetenciája.

A KSH illetékesei úgy tudják, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt folyik az eljárás az Educatio Kft. által kiírt közbeszerzésekről. A statisztikusok remélik, hogy az eljárás hamarosan lezárul, és a szakmai munka folytatódhat - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!