Vasárnapi pihenőnap – Vizsgálják a zárva tartás visszavonásáról szóló javaslatot az áruházláncok

Budapest – Vizsgálják a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló javaslatot – közölték az MTI megkeresésére áruházláncok. A Hervis akár már most vasárnap kinyitja minden magyarországi üzletét, ha a héten a Parlament megszavazza a változást.

“Örömmel fogadtuk a kormány javaslatát a vasárnapi zárva tartás feloldásáról. Ha a héten a Parlament is megszavazza a változást, a 27 hazai Hervis üzlet már most vasárnap kinyit” – mondta Viola Krisztina, a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Európa és a hazai piaci egyik vezető sportszer és sportruházat értékesítő lánca szerint a kormány döntése racionális, és a vásárlók többségének szándékát tükrözi. Úgy vélik, ezt mutatja az is, hogy a vasárnapi zárva tartási időszakban nem csökkent a Hervis online üzletének forgalma, a fogyasztók a bezárt üzletek ellenére vásárlással töltötték pihenőnapjukat. A cég webshopjában tavaly 20 termékkategória mintegy 16 ezer árucikkét adta el ilyen módon, többségében sportcipőket.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI kérdésére közölte: kiemelten fontosnak tartják a vásárlói visszajelzéseket, ezért a vasárnapi zárva tartás eltörlése esetén arra fognak törekedni, hogy megteremtsék az újranyitás feltételeit.

A vasárnapi nyitvatartás ugyanakkor – ahogy a törvény bevezetését megelőzően – csak azokat az áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják. Ilyen helyszínek lehetnek a belvárosi területek vagy az idegenforgalmilag frekventált helyek.

A vevői igényeknek megfelelve továbbra is szeretnének mindent megtenni azért, hogy vásárlóik a lehető legkényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat, akár a vasárnapi napokon is – fogalmazott a válaszában a Spar.

A CBA Kereskedelmi Kft. közölte: minden tekintetben tiszteletben tartják az Országgyűlés döntését. Amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak – például az esetleges visszaállítás időpontjával kapcsolatban -, akkor tudnak cselekvési tervet megalkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni – áll a válaszukban.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról tájékoztatott, céljuk, hogy a hatályos jogszabályi kereteken belül a vásárlók számára legjobb lehetőségeket tudják kínálni, a törvénymódosítási javaslatot vizsgálják.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. azt közölte: tudomásul veszik a törvény módosítását, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fognak folytatni.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s