Vasárnapi pihenőnap – Munkástanácsok: csak a munkavállalók védelme mellett állítsák vissza a vasárnapi nyitvatartást

Budapest – Sajnálatos, hogy nem volt lehetőség egyeztetni a kormányzattal, mindazonáltal ha a társadalomnak tényleg olyan nagy igénye van a boltok vasárnapi nyitvatartására, akkor a munkavállalók védelmét is helyezzék előtérbe – fogalmazott Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek adott interjúban.

A MOSZ azt szeretné, hogy ne álljon vissza a boltzár előtti állapot, így például a munkavállalók 50-55 napon át tartó foglalkoztatása pihenőnap biztosítása nélkül. Ehelyett a munkajogi szabályok enyhe szigorításával továbbra is maradjon meg a kereskedelemben foglalkoztatottak számára a vasárnapi boltbezárással létrejött védelem – fejtette ki az elnök.

Emellett a szövetség azt javasolja, hogy továbbra is 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a munkavállalók, valamint a nem rendeltetésszerűen vasárnap is nyitvatartandó üzemek foglalkoztatottjait ne kötelezhessék vasárnapi munkavégzésre.

Palkovics Imre különösen fontosnak tartotta, hogy a munkavállalók érdekei ne csak egyfajta politikai hivatkozási alapot képezzenek. A vásárlók a nyitva tartás visszaállításával nem azt követelik, hogy a munkaerőt kiszolgáltatott módon alkalmazzák, tehát az alkalmazottak kapják meg a vasárnapi munkavégzésért járó tisztességes pénzt és jogvédelmet – hangsúlyozta.

– MTI –