Vasárnap visszakapjuk az óránkat

Vasárnap visszakapjuk az óránkat
Szombatról vasárnapra virradó éjjel veszi kezdetét a téli időszámítás: az óramutatót október 26-án hajnali három órakor két órára kell visszaállítani.

Így vasárnaptól korábban világosodik, délután azonban már öt óra körül besötétedik majd. A téli időszámítás március utolsó hétvégéjéig tart. A nyári-téli időszámításnak gazdasági okai vannak: az éves energiafelhasználás mintegy fél százaléka takarítható meg az évente kétszeri egy-egy óra eltolódásnak köszönhetően. A MÁV menetrendjét az óraátállítás miatt nem kell módosítani, de néhány nemzetközi és belföldi vonat a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti indulási időt.

Európában egységesen

A nyári és téli időszámítást 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 0,3 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Az intézkedés támogatói a hosszabb nap előnyeinek kihasználását, a közlekedés biztonságának fokozódását remélték, mivel az autósok sokáig nappali fényben vezethetnek.

Pozitív hatása volt a nyári időszámítás bevezetésének a turizmusra is: a hosszú, világos esték lehetővé tették az üdülés napjainak optimális kihasználását. Az Európai Unió 1998-ban hangolta össze a tagállamok átállását a nyári időszámításra, amely szerint a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján közép-európai idő szerint 2 órakor kezdődik és október utolsó vasárnapján 3 órakor végződik.