Vasárnap tanácskoznak az EU pénzügyminiszterei az ír válság-kölcsönről

Vasárnap tárgyalnak Írország pénzügyi segélyéről az Európai Unió pénzügyminiszterei – közölte szombaton az AFP egy francia forrásra hivatkozva. A közlés szerint a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde hívta össze a találkozót, amelyen először az euróövezet tagjai tanácskoznak, majd csatlakoznak hozzájuk az EU többi tagországának pénzügyminiszterei is.

Eredetileg úgy volt, hogy a miniszterek telefonkonferenciát tartanak arról, jóváhagyják-e a 85 milliárd eurós segélycsomagot Dublinnek. Németország és Franciaország gyors választ sürget a csomagról, amelyhez az ír kormány kemény megszorításokat készített elő szerdán. Ennek értelmében az eddigi 7,65 eurós minimál órabért 1 euróra csökkentik le. A közszférában csaknem 25 ezer munkahely szűnik meg, az áfát 2013-ban a jelenlegi 21 százalékról 22-re, 2014-ben pedig 24-re emelik.

A társasági adóhoz nem nyúlnak, az a jövőben is 12,5 százalékos lesz. Növekszik az ingatlanadó mértéke, és jelentősen csökkennek a közszféra bérei, a nyugdíjak és a szociális kiadások. Az ír kormány 15 milliárd eurós megtakarítást remél a következő négy évben.

Cserében pénzügyi segítséget kap Dublin az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Rainer Brüderle német pénzügyminiszter a Bild am Sonntag német lap szombati számának adott interjújában azt mondta: “a feladatok világosak a közösség részéről, ezért Írországtól függ, hogy teljesíti-e azokat.” Hozzátette: a költségvetési megtakarításokon és az állami bevételek növelésén túl az EU az ír bankrendszer hatékony kontrollját kívánja.