Helyi közélet

2010.07.12. 13:21

Riasztó hőség: egy héten át

<p>Miskolc - Az ANTSZ másodfokú hőségriasztása hétfőtől országossá vált. Érdemes berendezkednünk a hőségre, hogy elkerüljük a bajt. Arra is rákérdeztünk, mit tegyen, aki úgy érzi: menten megüti a hőguta?</p>

Már lassan mind megtanuljuk: a másodfokú hőségriasztás kritériuma, hogy a hőmérséklet napi középértéke három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Nos, ez a heti előrejelzések szerint minden bizonnyal teljesül. Egy átlagos hétfőhöz képest a hétfői kánikula még nehezebb napnak indult, hiszen ilyenkor fokozódik a stressz, a forró, párás levegőn bágyadtság, tompaság léphet fel, a reflexek romlanak, mindebből következik, hogy a közúti balesetek veszélye is nő.

Inni, inni, inni


A mentők 20-30 százalékkal több rosszullétre számítanak. Sőt, azzal számolnak, hogy napról napra növekszik a mentők esetszáma. Ilyenkor ugyanis az idő múlásával egyre inkább kimerül az idősek, betegek szervezete. A megelőzésre vonatkozó általános tanácsok szerint ilyenkor megnő a szervezet folyadékigénye, ezért gondoskodni kell a folyamatos utánpótlásról. Egy felnőtt szervezetnek naponta átlagosan két liter folyadékra van szüksége, kánikulában ez akár 3-4 liter is lehet. A folyadékbevitellel nem jó, ha megvárjuk, míg szomjasak leszünk! Érdemes előnyben részesíteni a nem szénsavas ásványvizet (ez a szükséges sómennyiséget is pótolja) és a friss gyümölcsléket. A magas cukortartalmú, alkohol- vagy koffeintartalmú italok vizet vonnak el a szervezetből. Kerülni kell a zsírban gazdag, vagy kiadós étkezéseket, mivel ezeket nehezen emészti meg a gyomor, ami külön megterheli a vérkeringést. Érdemes inkább salátákat és gyümölcsöket fogyasztani. Ilyen melegben még a szokásosnál is jobban érvényesül a sokszor keveset elv. Az extrém hőségben érdemes világos, szellős ruhákat viselni, elsősorban természetes anyagból. Az elegáns műszálas felsőket hanyagoljuk, mert csak jobban izzadunk bennük. Fontos a fejfedő is, sőt bevethető a napernyő.

Többször is zuhanyozni


Aki teheti, ajánlott többszöri zuhanyozással felfrissítenie a szervezetét. A legmelegebb időszakban ajánlott hűvös és naptól védett helyen tartózkodni. A tartós meleg elviselését a magas páratartalom nehezíti, a fülledt idő főleg a szívbetegek szervezetére lesz rossz hatással.
Az általános tanácsokon túl néhány megszívlelendő: az idősebbek próbálják a napi bevásárlást a szokottnál korábbi órákban, akár reggel elintézni, mert a kánikulában fokozódnak a keringési problémák. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereke hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

ÉM-SzK

 

„Tisztára hőgutát kaptam!”
Dr. Felszeghi Sára, országos foglalkozás-egészségügyi szakfőorvostól, miskolci háziorvostól azt is megkérdeztük, mit tegyen, aki úgy érzi, menten hőgutát kap?

– Ha a rosszullét fejfájással, szédüléssel, hányingerrel társul, főleg gyermekek és idősek esetén orvoshoz kell fordulni. Gyors lehűlésért tartsuk hideg víz alá a csuklónkat, illetve végtagjainkat. Napszúrás esetén tüneti kezelésként lázcsillapító, fájdalomcsillapító vethető be, s a betegnek szellős, lesötétített helyiségben ajánlott tartózkodni. Enyhítheti a tüneteket a homlokra, tarkóra tett borogatás. A fokozott folyadékpótlás mellett fokozott C-vitaminbevitel is szükséges.

 

 

 

 

 

 

Nagyon fontos!

Semmi esetre se felejtsünk gyereket vagy kutyát az autóban: a 40 fokos kánikulában a napon parkoló autóban akár 60 fok is lehet!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában