Vasárnap mutatótekerés: itt a nyári időszámítás

Energiamegtakarítást remélve módosítanak az “időn” a döntéshozók – egy órával előrébb tekertetik a mutatót. 31 éve a franciák kezdték el így a spórolást.

Európában egységesen alkalmazott módszerként a tavaszi átállításkor hivatalosan át kell térni a nyári időszámításra Magyarországon is. Hajnali 2 órakor 3 órára igazítják az órák mutatóit. A dolog lényege, hogy a nap járásához képest egy órát csalunk. Az átállítás célja, hogy az ember szokásos ébrenléti ideje – reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – minél jobban egybe essen a természetes nappali világosság idejével.

Ezért a vasárnapi óraigazításkor egy órával kevesebbet alhatunk. Az emberi szervezet azonban nem minden gond nélkül alkalmazkodik ehhez. Egyes statisztikai adatok szerint a tavaszi óraátállítás utáni napokban megnő a halálos közúti balesetek száma. Ez részben a kialvatlansággal, szervezetünk biológiai órájának becsapottságával magyarázzák.

Olajár robbanás miatt

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel a világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok azzal indokolták az időbe való beavatkozást, hogy ezzel mintegy 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el.

Azóta több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.
Egy néhány évvel ezelőtt végzett magyarországi felmérés szerint a kétféle időszámítás segítségével egy nagyobb város egész évi villamos energiájának megfelelő, csaknem 200 gigawatt villamos áramot lehet országos szinten megtakarítani.

– Puskár Tibor –

Kapcsolódó cikkek: