Vasárnap lesz az utolsó Európa-fürdés

Tiszakécskén rendezik meg vasárnap az utolsó Európa-fürdést. A kétéves, nemzetközi kutatás célja, hogy az önkéntesek tapasztalatai alapján felmérjék a természetes fürdővizek állapotát, biztonságát és egészségügyi hatásait.

Az ÁNTSZ augusztus 5-én, vasárnap rendezi meg az utolsó, a negyedik Európa-fürdést, ezúttal Tiszakécskén. A programra ötszáz önkéntest vártak, de 550-en jelentkeztek, és nagyon korlátozott számban még el tudnak fogadni jelentkezéseket a helyszínen. A szakemberek idén július 1-én Csongrádon már tesztelték a víz minőségét. Akkor 620-an vettek részt az Európa-fürdésen, és az eredmények szerint a vizsgált napon a Tisza vízminősége kiváló volt – mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Varga Márta, az ÁNTSZ vízmikrobiológiai osztályának vezetője.

Az Európa-fürdésre minden helyszínen önkénteseket toboroznak, akiknek először egy kérdőívet kell kitölteniük, majd fürödniük a kijelölt strandon. A fürdés után a résztvevőket nem vizsgálják meg orvosok, de egy, illetve három hét múlva újabb kérdőívet kell kitölteniük az egészségi állapotukról. Arról kell beszámolniuk, hogy tapasztaltak-e bármilyen bőrkipirosodást, kiütést vagy más kellemetlenséget. A fürdőzéssel egy időben az ÁNTSZ vízmintát is vesz, amelyet szintén kiértékelnek.

Az Európa-fürdés (angol rövid néven Epibathe) egy kétéves, nemzetközi felmérés, amellyel különböző országokban azt vizsgálják, hogy a természetes vizek minőségére és egészségbiztonságára vonatkozó uniós szabályozás megfelelő-e. Magyarországon tavaly is kétszer tartottak Európa-fürdést, akkor Dömsödön és Fadd-Domboriban, összesen 1300 jelentkezővel. A víz minősége a kísérletek napján kiváló minőségű volt a fürdőhelyeken.
Ezeknek és az idei, két utolsó, a csongrádi és a tiszakécskei akciónak az adatait összevetik az angol és spanyol mérésekkel, és a nemzetközi kutatás végeredményét várhatóan jövő tavasszal hozzák nyilvánosságra.