Vasárnap kisebbségi önkormányzati választások

Vasárnap tartják a területi és az országos kisebbségi önkormányzati választásokat 1424 településen. A választáson az október 1-én megválasztott, jelenleg is működő települési kisebbségi önkormányzatok tagjai (elektorok) vehetnek részt – csaknem 10 100-an.

Az október 1-én megválasztott 2045 települési kisebbségi önkormányzat közül jelenleg 2036 működik, összesen 1424 településen. Itt a szavazókörök vasárnap reggel hat órától este hétig tartanak nyitva – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya pénteki közleményében.

Más választásokhoz képest eltérő szabály, hogy a területi és országos kisebbségi önkormányzatok választásán nem érvényesül a kampánycsend tilalma, nem lehet igazolással szavazni, illetve az elektorok mozgóurnát sem kérhetnek.

Az országos kisebbségi önkormányzatok választásának végleges eredményét az Országos Választási Bizottság (OVB) március 7-én 13 órakor kezdődő nyilvános ülésén állapítja meg. Hétfő estétől elérhető lesz az interneten a területi választások végleges eredménye, a végleges országos eredmények pedig az OVB ülés után kerülnek fel a www.valasztas.hu oldalra.