Vasárnap kisebbségi önkormányzati választás lesz

Nyíregyháza – Az MCF Roma Összefogás Koalíció szombaton egyórától tartja választási nagygyűlését Nyíregyházán, a Szarvas utcai irodaházban. A koalíció jó esélyt lát a győzelemhez – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A nevezetes angol–magyar 3:6-os eredményt taksálják maguknak is az MCF Roma Összefogás Koalíció képviselői a vasárnapi kisebbségi választás után. Mármint, hogy a kilenc tagot számláló megyei elnökségben 6:3 arányban nyernek majd a Lungo Drommal szemben.

A koalíciót négy nagyobb roma szervezet és több civil szervezet alkotja, s a baloldali értékek mentén kívánják megvalósítani a közös kiadványukban is testet öltő programjukat. Az egyre mostohább körülményekből a kitörést a koalíció nem a „sehová sem vezető politizálásban” látja, hanem a feltornyosult feladatok szakmai megoldásában.

Ehhez szükségesnek tartják a Roma Értelmiségi Kerekasztal létrehozását, a kistérségi társulásokkal és a helyi önkormányzatokkal való szoros együttműködést.

Hátrányos helyzetben

A hátrányos helyzetű települések fejlesztésére 56 milliárd forint EU-forrás jut majd a Regionális Fejlesztési Ügynökségeken keresztül a kistérségekhez – volt a summázata a csütörtökön Nyíregyházán, az MSZP-székházban megtartott sajtótájékoztatónak, amelyen Varga Zoltán az MFC, Horváth János a CSZOSZ, Balogh Mihály az RPM és Balogh Gyula, az EURIFE megyei elnökei szóltak. Az elnöki tiszt várományosaként Farkas Tibor hangsúlyozta, hogy a teendők egymás mellé kell, hogy ültessék a Koalíció és a Lungo Drom képviselőit, s azt, hogy minél több roma a jövője érdekében menjen el vasárnap szavazni.

- Lefler György -