Vasárnap kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

Budapest – Vasárnap kezdődik a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre.

Éves szinten átlagosan 9500 hely van a hajléktalanszállókon az országban, ezt az idén télen – ahogy tavaly is – jelentős mértékben, 1500-zal bővítik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI megkeresésére.

Az országban 83 utcai szolgálat is működik, amelyek az “elsődleges védelmi vonalat” jelentik, továbbá a nappali melegedőkben 7500 férőhely áll rendelkezésre.

A kormány évente mintegy 8,3 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra, a melegedők és szállásnyújtó férőhelyek – átmeneti szállás és éjjeli menedékhely – finanszírozására. A téli krízisidőszak megnövekedett feladatainak ellátására a tavalyi évhez hasonlóan további 372 millió forintra pályázhattak az ellátó szervezetek.

Mint írták, a kormány 2016. december 31-ig meghosszabbítja a jelenleg működő 83 utcai szolgálat finanszírozását. Ezeket pályázati rendszerben finanszírozzák, e célra 540 millió forintot fordítanak.

Az utcai szolgálatok mellett szintén fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok, amelyek folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcán lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát – tette hozzá a minisztérium.

Az Emmi közölte: a kormány hajléktalanokat érintő tervei és intézkedései “messze túlmutatnak” az alapvető létfeltételek biztosításán.

Kiemelt törekvés, hogy minden hajléktalan ember kapjon lehetőséget a szolgáltatások igénybevételére, és senki ne kényszerüljön arra, hogy közterületen éjszakázzon – áll a tájékoztatóban.

A hajléktalan emberek hozzávetőleg fele a fővárosban, a többiek jellemzően a megyei jogú városokban élnek. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s