Vasárnap ismét biciklisek lepik el a fővárost

Vasárnap – a Föld Napján – ismét ellepik a biciklisek a fővárost, hogy példát mutassanak: a levegőt szennyező autók helyett kerékpárral is lehetne közlekedni. A rendezvényre, csakúgy, mint az előző években, most is több tízezer embert várnak. A Critical Mass, azaz a Kritikus Tömeg felvonulói délután indulnak az Újpesti rakpartról és 14 kilométer megtétele után a Városligetben fejezik be a rendezvényt.

A biciklisek évről-évre felvonulást szerveznek a Föld Napján, azaz április 22-én szerte az országban, így Budapesten is. A Critical Mass, azaz Kritikus Tömeg elnevezésű rendezvény lényege, hogy a résztvevők bemutassák: a levegőt igencsak szennyező autók helyett biciklivel is lehetne közlekedni a városban, így még a környezetet sem éri semmiféle káros anyag.

A felvonulással egyrészt az a céljuk , hogy a városvezetőket rábírják: hozzanak olyan intézkedéseket, amellyel visszaszorul az egészségügyi határértéket gyakran meghaladó légszennyezés. Ezen kívül szeretnék kicsábítani az utakra azokat a bicikliseket is, akik eddig a dugókban nem merték használni kétkerekű járműveiket.

A felvonulás délután négy órakor indul az újpesti rakpartról. A kezdés a hagyományoknak megfelelő lesz: azaz minden résztvevő egyszerre a magasba emeli majd biciklijét. Ezután indul a felvonulás, a kerékpárosok a rakparton eltekernek a Petőfi hídig, onnan át Budára, majd az alsórakparton és az Attila úton keresztül a Lánchídig, ahonnan végül az Andrássy úton keresztül a Városligetig hajtanak. A rendezvény ott ér véget közös zenéléssel, piknikkel és persze pihenéssel.