Vasárnap éjjel folytatódik a Szabadság híd terhelése

Vasárnap éjjel ismét a felújítás előtti terheléses próbának vetik alá a Szabadság hidat, ezúttal dinamikus méréseket végeznek. Ennek lényege, hogy nehéz járművek meghatározott sebességgel, kötelékben haladnak át a hídon, a szakemberek pedig figyelik, milyen hatást vált ez ki a szerkezeti elemeknél. A hidat vasárnap éjfél és hétfő hajnali 4 között lezárják.

Vasárnap éjjel ismét lezárják a Szabadság hidat és folytatódik az előző éjszaka megkezdett próbaterhelés. Most dinamikus méréseket fognak végezni: négy darab, 22 tonnás jármű megy majd át kötelékben a hídon, 5, 30 és 50-60 kilométeres sebességgel. A szakemberek közben azt figyelik, ez a dinamikus terhelés hogyan hat a híd szerkezeti elemeire – mondta el a Független Hírügynökségnek Dunai László, a méréseket végző egyetemi tanszék munkatársa.

Szombat éjjel a híd már átesett egy próbán, akkor statikus próbaterhelést hajtottak végre. A híd különböző pontjaira szintén 22 tonnás járművek hajtottak fel, volt, hogy egyszerre összesen 32 darab. A legnagyobb terhelés közben tehát több mint 700 tonna nehezedett egyszerre a hídra. Emiatt középen csaknem kilenc centimétert lesüllyedt – mondta a szakember. Hozzátette azonban, hogy ez teljesen normális érték.

A terhelésekre azért van szükség, hogy az augusztusban kezdődő felújítás előtt felmérjék a híd állapotát. A jelenlegi próba részben referenciaként is működik: ha befejeződik a felújítás, akkor az átkelőt ugyanilyen terhelésnek vetik majd ismét alá. Dunai László úgy véli, a süllyedési adatok nagyon hasonlóak lesznek. A híd maximum 10 százalékkal – azaz kevesebb mint egy centiméterrel – hajlik majd kevesebbet lefelé a legnagyobb terhelésnél.