Vasárnap avatják boldoggá Scheffler János vértanú püspököt

Budapest (MTI) – Vasárnap avatják boldoggá Scheffler János szatmári vértanú püspököt a romániai Szatmárnémetiben – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csütörtökön az MTI-vel.

    A boldoggá avatási határozatot Angelo Amato, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa olvassa fel, a koncelebrált ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be – olvasható az MKPK Sajtószolgálata által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Mint írták, a vasárnapi ünnepségre húszezer embert várnak.
    A boldoggá avatás részeként – a szentmise elején – Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvassa a pápa levelét, majd leleplezik Scheffler János arcképét.
    A boldoggá avatáson részt vesz Francisco-Javier Lozano apostoli nuncius, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Ioan Robu bukaresti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Lucian Muresan fogaras-gyulafehérvári görög katolikus nagyérsek, metropolita, valamint Románia római és görög katolikus egyházmegyéinek püspökei, számos magyarországi és külföldi püspök – olvasható.
    Az ünnepségen csaknem kétszáz katolikus pap koncelebrál, és ott lesznek más felekezetek képviselői is, köztük Csűri István királyhágómelléki református püspök, Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök és Alexandru Tincu nyugalmazott ortodox esperes.
    A szertartást a Duna Televízió és a Mária Rádió élőben közvetíti.
    Scheffler Jánost (1910-1952) XII. Pius pápa 1942-ben nevezte ki – az 1940 és 1944 között ismét Magyarországhoz tartozó – szatmári egyházmegye püspökévé. A második világháború után hatalomra került román kommunista kormány 1948-ban felfüggesztette a püspök működését, miután az visszautasította a kérést, hogy vezesse a pápát el nem ismerő, a kommunisták által létrehozni szándékozott romániai katolikus egyházat. 1950-ben megtagadta a békepapi mozgalom megszervezését, ezért előbb kényszerlakhelyet jelöltek ki számára, majd 1952-ben letartóztatták. Börtönben hunyt el 1952. december 8-án. Scheffler János földi maradványai június 17-ig a szatmárnémeti székesegyház kriptájában voltak. Azóta a székesegyház jobb oldali mellékoltáránál helyezték el a vértanú püspök csontjait.
    XVI. Benedek pápa 2010. július 1-jén hagyta jóvá a boldoggá avatási dekrétumot.