Varsó új repülőtere félmillió utast fogadott három hónap alatt

Varsó, 2012. október 16., kedd (MTI) – Félmillió utast fogadott működésének első három hónapjában Varsó új repülőtere: a rendkívüli tempóban növekvő légi utasforgalom miatt a modlini repülőtér vezetősége a terminál bővítését tervezi – adta hírül kedden a Gazeta Wyborcza című napilap.

A lengyel fővárostól nem egészen 40 kilométerre fekvő és július 15-én megnyitott repülőtérre költözött ki a Ryanair és a Wizzair, amelyek csak szeptemberben összesen több mint 180 ezer utast szállítottak.

Piotr Okienczyc, a repülőtér vezetője szerint a legkésőbb márciusban 1 millió utasnál fognak járni, ezért látja fontosnak a terminál kiépítését. Az épület jelenlegi maximális éves kapacitása 3 millió utas és ezt 1,5 millióval szeretnék növelni 2014 végéig.

Összehasonlításként a Varsótól 150 kilométerre fekvő Lódz évente 400 ezer utast fogad.

A részben uniós támogatásból megvalósított repülőtér beruházási költsége 250 millió zloty volt (61 millió euró). Az Európai Unió további 168 millió zlotyval (41 millió euró) támogatja többek között a repülőtér melletti vasútállomás felépítését. Ez utóbbi beruházás azonban – a Gazeta Wyborcza napilap értesülései szerint – még legalább 2015-ig várat magára, így a repülőteret vonattal csak átszállással lehet elérni.

– MTI –