Városvezetői válaszok a BKV-t vizsgáló testületnek

A főpolgármester szerint korábbi helyettese gyakran akart egyedül dönteni és a problémákat a “szőnyeg alá söpörni” – ezt mondta Demszky Gábor egy szerdai bizottsági meghallgatáson Hagyó Miklósról.

Megismételte: az egykori szocialista főpolgármester-helyettes munkájával nem volt elégedett, és többször felhívta Hagyó Miklós figyelmét arra, hogy szerinte rossz vezetői döntéseket hoz. Demszky Gábor főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Székely Gábor, a BKV korábbi felügyelőbizottsági elnökének meghallgatásával folytatta munkáját a BKV-t vizsgáló fővárosi bizottság szerdán. A főpolgármester egyebek mellett arról számolt be, hogy jó munkakapcsolata van Kocsis Istvánnal, a tömegközlekedési vállalat vezérigazgatójával, aki gyakran részt vett a főpolgármesteri kabinet ülésein is.


Demszky Gábor részletes válaszokkal és két vastag kötetnyi melléklettel érkezett a BKV-t vizsgáló bizottság szerdai ülésére. Beszámolt arról, hogy a BKV vezetőjével gyakran találkozott, Kocsis István az elmúlt évben 99 alkalommal vett részt például a főpolgármesteri kabinet ülésein. Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettessel már kevésbé tudott együttműködni: először 2007 áprilisában hívta fel a figyelmét arra, hogy tévesen értelmezi feladatait. Hozzátette: helyettese konfliktusok esetén elbújt, elmenekült, vitatott ügyekben pedig hárította saját felelősségét. A városvezető kifogásolta, hogy Hagyó Miklós szerinte nem adott meg minden szükséges információt a városháza közlekedési tanácsnokainak, több kiemelt feladattal pedig adós maradt.

Demszky Gábor arról is beszélt: nincs tudomása olyan kifogásolható, BKV-t érintő ügyről, amiben Mesterházy Ernő, a múlt héten hűtlen kezelés gyanújával őrizetbe vett tanácsadó érintett lehet. A tanácsadó egyébként megbízói szerződéssel dolgozott a városházán. Feladata volt a politikai ügyek előkészítése, de döntési jogköre nem volt és utasításokat sem adhatott – tette hozzá.

A testület meghallgatta Székely Gábort, a BKV felügyelőbizottságának korábbi elnökét is. Székely Gábor többnyire azt a választ adta a felmerült kérdésekre, hogy azokra a felügyelőbizottság jegyzőkönyve ad választ, abban kell keresni. Kifejtette: a felügyelőbizottságnak nem a botrányos ügyek kezelése a feladata, hanem a működőképesség fenntartása. Hozzátette: az FB kilenctagú volt irányítása alatt, így a szerdai ülésre mind a kilencüket meg kellett volna hívni, mert nem emlékszik pontosan, hogy melyik ügyben miért és hogyan döntöttek. Székely Gábor azt is mondta: nem tartja valószínűnek, hogy az üléseikről jegyzőkönyvet kapott a fővárosi önkormányzat.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes azt mondta a bizottság előtt: ő nem ad és nem adhat operatív utasításokat a BKV-nak, munkája szerint csak pénzügyi információkat kérhet a cégtől, azokat összehasonlíthatja és felszólalhat ennek ügyében. Hozzátette: minden alkalommal a tulajdonos döntéseit hajtotta és hajtja végre. A szabad demokrata politikus arról is beszélt: minden ügyben levélben is kommunikált Hagyó Miklóssal és Demszky Gáborral, hogy írásos nyoma maradjon a beszélgetésnek, mert mint mondta “rend a lelke mindennek”. Példaként említette, hogy éppen egy nappal korábban írt levelet a főpolgármesternek, amiben az áll, hogy rosszul állnak a tárgyalások a kormány és a főváros között.

A testület tagjai egyébként írásban további kérdéseket tehetnek fel a meghallgatott városvezetőkhöz és Székely Gáborhoz, a bizottság pedig legközelebb február 24-én ül össze.