Városszépítők: a rendszerváltáson innen, és túl… – interjú Bekes Dezsővel

Miskolc – A kondérban főzött pörkölt jellegzetes illata terjeng a Kós-ház udvarán. A tálcákon stampedlis poharakban pingyomi rettenetes. A kerti padokon pedig az egyesület tagjai.

Most nem várost szépíteni gyűltek össze, sokkal inkább ünnepelni. Hiszen negyedévszázada folyamatosan abban gondolkodnak, hogyan lehetne Miskolc hagyományait megőrizni. Munkájuk sikeres. Mitől is? Erről kérdeztük Bekes Dezsőt, a Miskolci Városszépítő Egyesület elnökét.

BOON: Az egyesület 1983-ban alakult, túlélte a rendszerváltást, a különböző „színű” városvezetéseket. Mi a titok?
Bekes Dezső: Valóban az ántivilágban alakultunk, és a rendszerváltást úgy éltük túl, hogy nem veszítettünk semmit megbecsülésünkből. Titok? Talán az, hogy nem foglalkoztunk soha direktpolitizálással. Mindig vigyáztunk a függetlenségünk megtartására, de ezt úgy, hogy közben együttműködtünk a várossal, a városvezetéssel. Most is van több egyesület, amelynek célja hasonló, mint a miénk, de belefolynak a politikába. Ezt nem szabad. Az egyesületen belül minden oldal képviselteti magát, de a 25 év alatt ez soha nem okozott vitát köztünk.

BOON: A városszépítők elsősroban az értékmegőrzésre koncentrálnak. Ezen a területen honnan, hová jutott Miskolc?
Bekes Dezső: A negyedévszázad alatt kardinális változás ment végbe a városban. Nem elsősorban az új épületekre, terekre gondolok, hanem arra, hogy a város fölfedezte önmagát, az értékeit. Noha Miskolc nem Pécs, nem Sopron, de sok-sok érték van itt is, és gazdag múltja. Szép feladata volt az egyesületnek, hogy ebbe az önfelfedező mozgalomba bekapcsolódhatott. Többek között a kiállításaink is megmutattak valamit a város értékeiből.

BOON: Most jó úton haladunk?
Bekes Dezső: Szegény város Miskolc és az ország is. Ennek az a veszélye, hogy a praktikum elnyelheti az értékeket. Gondolok itt arra, hogy valaki mondjuk a villamosjáratok sűrítését tartja fontosnak. Persze ez is lényeges, de még fontosabb, hogy a város értékei megmaradjanak, és újak teremtődjenek. Ezekben nagyon fontos a civilszervezetek szerepe. Egyesületünkben sok az építész, de soha nem csak épületekben gondolkodtunk. Számunkra a polgár megteremtése volt fontos, aki a városban, nem csupán a saját praktikumában gondolkodik.

BOON: Az egyesület otthonában, a Kós-házban vagyunk. Ez az épület mára fogalommá vált.
Bekes Dezső: Azt gondolom, ebben a városszépítőknek nagy szerepe volt. A negyedszázad egyik pozitívuma, hogy megkaptuk 1985-ben a házat. Társadalmi munkában felújítattuk, és jelenleg 3 civil egyesület lakja. A többi egyesülettel közösen több kiállítást is szerveztünk az évek során. Legutóbb egy olyan kiállítás sorozatot, amely a város köztéri művészetét mutatta be.

BOON: A 25 év alatt felnőtt egy új generáció. Ők mennyire fogékonyak a városszépítésre?
Bekes Dezső: Három éve alakult meg az ifjúsági tagozatunk, amelynek három miskolci középiskola és egy általános iskola a tagja. Arra próbáljuk nevelni őket, hogy ők maguk alkossanak véleményt. Volt például egy portálverseny, amelyhez ők fotózták a város boltjait, és ők is zsűrizték, hogy melyik a legszebb. Ezzel véleményalkotó polgárokat szeretnénk nevelni, ebből most óriási a hiány.

N. Szántó Rita