Városnappal ünnepelt a húszéves Felsőzsolca

Akt.:
Városnappal ünnepelt a húszéves Felsőzsolca
© Fotók: Kozma István
Felsőzsolca – Két évtizede kapta meg a városi címet a nagy hagyományokkal rendelkező település.

A Miskolc tőszomszédságában lévő település történelemkönyvében 1997. július 1-je kiemelten piros betűs ünnepként szerepel. A Magyar Köztársaság akkori elnöke, Göncz Árpád azon a napon adományozta oda a városi címet a mintegy 6500 lakosú településnek.

Jubileumi ünnepnapok

A nevezetes eseményre minden nyáron városnappal emlékeznek meg Felsőzsolcán. Ebben az évben tehát immár huszadik alkalommal öltözött ünnepi díszbe Felsőzsolca városa. A két évtizedes jubileum okán az elmúlt hétvégi ünnep még emlékezetesebbre sikeredett. Az események már június 23-án, pénteken délután elkezdődtek, a bolgár nemzetiségi önkormányzat a Rendezvények Házában ünnepi gálával fogadta a városünnep vendégeit.

Szombaton négy helyszínen várták a felsőzsolcaiakat és a más településről érkezett együtt ünneplőket. A Hősök terén reggeltől késő délutánig zenekarok, együttesek léptek fel, de nem maradt el a szokásos kirakodóvásár, és a rendőrségi bemutató sem.

felsozsolca_varosnap_12

Délelőtt a Rendezvények Házában ünnepi testületi üléssel és ökumenikus istentisztelettel emlékeztek. Ugyancsak a Rendezvények Házában lépett fel este Hevesi Tamás énekes életútkoncertjével.

Koncertek, tűzijáték

A régi művelődési házban elsősorban a fiatalabb korosztályt várták, arcfestés, mézeskalács-díszítés, mesejátékok szórakoztatták a kicsiket. A sportpályán délben kezdődött a már hagyományos összecsapás Felsőzsolca és Királyhelmec öregfiúk-focicsapata között, utána pedig igazi amerikaifoci-meccset szurkolhattak végig a sportkedvelők.

A Bárczay-kastélyban este fellépett a Kréta együttes és bemutatkoztak a tűzszelídítő tűzzsonglőrök is. Szent Iván-éj lévén nem maradhatott el a tűzgyújtás sem. Az est betetőzése egy pompázatos tűzijáték volt.

ÉM-SZB


Felsőzsolca a múltban

A terület a neolitikum óta lakott. Először 1281-ben említik egy okiraton, mely a Miskolc és Zsolca közti birtokvitát zárja le azzal, hogy a két település határa mindenkor a Sajó folyó.

A középkorban Zsolca virágzó település volt, a törökök azonban feldúlták. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során is veszteségeket szenvedett a falu, az oroszok felgyújtották. A zsolcai csata emlékére 1867-ben emlékművet emeltek, Zsolca az ország második olyan települése, ahol a szabadságharc emlékére emlékművet állítottak.

A 19-20. század fordulóján a település lakossága nagyjából fele-fele arányban foglalkozott mezőgazdasággal és iparral, kereskedelemmel.

A 20. században Borsod megye jelentős iparvidékké vált, Felsőzsolca népessége is nőtt, főként a Miskolchoz való közelsége miatt. 1980-ra már hétezernél is több lakosa volt. 1997. július 1-jén városi rangot kapott. Azóta minden évben tartanak városnapokat, 2007-ben tartották meg a jubileumi rendezvényeket.