Vármentő akció Szádváron

Önkéntesek takarították az Aggteleki Nemzeti Parkban lévő Szádvár romjait a hosszú hétvégén. Az akciót a Szádvárért Baráti Kör szervezte, egy civil szervezet, amely arra alakult, hogy megmentse az ország egyik legnagyobb területű várromját a pusztulástól. Az ország különböző részeiről érkezett vármentők fát ritkítottak, bozótot irtottak, és levágták az aljnövényzetet, hogy újra láthatók legyenek a 13. században emelt, és a 17. században lerombolt vár még megmaradt falai.

A vármentő napokra az ország különböző részeiről érkeztek segítők, akik egy internetes fórumon találkoztak először. Ott határozták el, hogy megmentenek egy várat. Arra a segítők közül senki nem emlékszik, miért éppen Szádvárra esett a választás. Talán mert elfeledett, elhanyagolt várrom, amelynek a falai két éve még nem látszottak a bozóttól. A növények gyökérzete elnyomja a falakat, így a vár folyamatosan pusztul. Ezért sürgető a munka.

Tomatás Tímea, a Szádvárért Baráti Kör elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az utolsó pillanatban kezdtek a munkákhoz. Ha most nem toboroznak szakembereket, és nem csinálják meg közösen a legfontosabb munkákat, a vár pár éven belül eltűnik.

Az irtást évente kétszer végzik. Mivel a terület fokozottan védett, a vármentők együttműködnek a nemzeti parkkal, a munkákat pedig egyeztetik az örökségvédelmi hivatallal is. A cél az állagmegóvás, mert a vár – pénz híján – soha nem fog újra felépülni. A várbarátok azt tervezik, hogy elkészítik és a helyszínen kiállítják a vár háromdimenziós képét, amely alapján a látogatók el tudják képzelni, milyen lehetett a vár fénykorában.Sporthírek