Várják a választ a szobor ügyében

Látványterv Diósgyőr új közösségi terérről
Látványterv Diósgyőr új közösségi terérről
Miskolc – Olvasóink többsége (81,4 százalék) I. Lajos lovasszobrára szavazott portálunkon.

Átadták szakmai ajánlásukat a Diósgyőri Lokálpatrióta Kör tagjai Miskolc polgármesterének, főépítészének és a város négy közgyűlési pártjának, tudtuk meg dr. Rózsa György levéltárostól, a kör egyik tagjától.

Négy pontban

Tervükről a múlt héten számoltunk be: ajánlásukat azért fogalmazták meg, mert nem értenek egyet a városvezetés azon törekvésével, hogy a Diósgyőr történelmi központjában kialakított térre II. János Pál szobrát kívánják felállíttatni. Szerintük a városrész arculatának kialakításakor Diósgyőr múltjára kellene inkább támaszkodni.

Négy pontban írták meg elképzeléseiket, ezeket juttatták el a város vezetésének. Szerintük Diósgyőr új közösségi terét Királyok terének, Pálosok terének vagy Ernye bán terének kellene elnevezni, jelenleg a közgyűlés döntése alapján II. János Pál nevét viseli. A térre szerintük I. Nagy Lajos király lovasszobra illene leginkább. (A király családja gyakori látogatója volt a Diósgyőri várnak.)


Ön szerint melyik szobor álljon Diósgyőr új közösségi terén?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

30 napjuk van

Harmadik pontként II. János Pál készülő szobrának sorsával foglalkoznak, helyszínének az avasi városrész Fényi Gyula terét ajánlják. Javasolják azt is, hogy Diósgyőrnek legyen saját napja – augusztus 24-e.

– Az ajánlást átvették, 30 napjuk van a válaszra – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Rózsa György, aki bízik benne, hogy a közgyűlés is tárgyalja majd ügyüket.

A javaslatokról előző cikkünkben írtunk. A Borsod Online-on szavazni lehetett, hogy az olvasók szerint kinek a szobra legyen a főtéren. Csütörtökön délig a szavazók 81,4 százaléka voksolt Lajos királyra, s csak 18,6 százaléka a pápára.

Lapunk megkérdezte a miskolci önkormányzat véleményét a beadványról, amint megérkezik a válasz, tájékoztatjuk Olvasóinkat.

ÉM-HM


Korábbi cikkek:

A pápa helyett a király szobrát ajánlják

Miskolc – Diósgyőr gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ebből kell meríteni a lokálpatrióták szerint. tovább »

Nézőpont: Józan ész

De képzeljük el, megérkezik majd a turista. Megpihen Diósgyőr központjában a városrész új főterén, és megnézi, milyen szobor árnyékában hűsöl. És megdöbben, II. János Pál néz vissza rá. Elég furcsa egy olyan helyen a XX. század nagy alakját látni, ahol mindennek a középkorról és a lovagkorról kellene szólnia. Hajdu Mariann jegyzete. tovább »