Várhatóan több társaság fog adót fizetni

Az elvárt adót a kormány nem vezeti be, de megmarad a kormánynak az az igénye, hogy a vállalkozások és egyéni vállalkozók túlnyomó többsége árbevételének legalábbb 2 %-áig nyereséges legyen, és fizesse meg ezután a társasági adót, illetve az egyéni vállalkozó a személyi jövedelemadót – derült ki Veres János pénzügyminiszter szavaiból a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányülésen elfogadott végső változat értelmében azok a cégek és egyéni vállalkozók, amelyek, illetve akik nyeresége nem éri el az árbevétel 2 %-át, vagy veszteségesek, választhatják azt a lehetőséget, hogy egy erre rendszeresítendő nyomtatványon bevalláskiegészítést nyújtanak be az APEH-nek. Az adóhivatal ezután úgynevezett kockázatelemzéssel választja ki azokat az adózókat, amelyeknél ellenőrizni fogja, valóban veszteséges, vagy csak csekély mértékben nyereséges-e a társaság, vagy egyéni vállalkozó.

Vagyis elvárt adó ugyan nem lesz, de a jogszabály lényegében meghatározza az elvárt adóalapot.

Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékozató után maga is úgy vélte, hogy sok, eddig veszteséges cég fizet majd társasági adót.

Az APEH adatai szerint 2006-ban a 315 ezer társas vállalkozásból 118 ezer vallott be veszteséget, 16 ezer pedig nulla nyereséget, a 321 ezer egyéni vállalkozó közül pedig 210 ezer nem fizetett adót, 108 ezren egyenesen veszteséget mutattak ki.

A konkrét jogszabályszöveget most készítik a Pénzügyminisztériumban, ezért Veres nem tudta megmondani, hány törvényt kell módosítania az Országgyűlésnek. A törvény változatlanul július elsején lépne hatályba, az első adóellenőrzésekre 2008-tól kerülhet sor, mert a következő adóbevallást és adófizetést a 2007-es mérleg alapján kell teljesíteniük a vállalkozásoknak, amelyeknek azonban változatlanul el kell végezniük az úgynevezett adófeltöltést. Vagyis december 20-áig befizetni a várható társasági adó 90 százalékát. Ennek összegéből ki fog derülni, valóban csökken-e a veszteséges vállalkozások száma.