Várhatóan szombaton este érnek haza a magyar tűzoltók Görögországból

A magyar tűzoltók segítségével sikerült megfékezni a tüzet a görögországi Évia-szigeten, Szeta falu körül, bár az ország más részein még égnek az erdők. A magyarok jól vannak, csak egyetlen sérülés történt és az sem oltás közben: egyikük elvágta az ujját egy konzervdobozzal. Az egység várhatóan szombaton este tér vissza Magyarországra.

A 18 tűzoltóból és egy orvosból álló magyar tűzoltóegység hétfőn utazott Görögországba, hogy segítsenek a Peloponnészoszi-félszigeten tomboló erdőtüzek megfékezésében. A magyarok szerda estére végeztek a legsürgetőbb feladatukkal Évia-szigeten, Szeta falu körül. A magyar tűzoltóknak a repülőgépes oltás után ellenőrizniük kellett a terepet, hogy megakadályozzák az izzó törzsek és gyökerek újbóli fellángolását. A megfeszített munka eredményes volt, így a magyar egység szerda estére pihenőt kapott, és a tűzoltók több nap után végre először ágyban alhattak. A csapat tagjai fáradtak, de mindenki jól van. Az orvosnak mindössze egyetlen sérülést kellett ellátnia, és az sem munka közben keletkezett, mert az egyikük egy konzervdobozzal elvágta az ujját. A csapat pénteken indul vissza Magyarországra és várhatóan szombaton este ér haza- mondta a Független Hírügynökségnek Cziva Oszkár, a tűzoltócsoport vezetője.

A görög tűzoltóság közben szerdán bejelentette, hogy megfékezték a hatalmas erdőtüzet, amely egy héten át tombolt, és több mint 60 emberéletet követelt. A magyarok vezetője úgy tudja, hogy vannak még olyan területek Görögországban, ahol küzdenek a lángokkal a tűzoltók. A munkát rendkívül megnehezíti, hogy gyakran hirtelen feltámad a szél, illetve a terepviszonyok miatt több rész még oltórepülőgéppel is szinte megközelíthetetlen. Ami biztosan kijelenthető, hogy az Évia-szigeti tüzet eloltották, és már az utómunkálatokat végzik. A nemzetközi tűzoltócsapat tagjaitól úgy tudják, hogy Szeta falutól 500 kilométerre szerdán este még égtek az erdők, de a csütörtök délelőtti állapotokról nem kaptak friss információkat.

A görögországi tüzek ellen 800 tűzoltó és 2 ezer katona küzdött. Támogatásukra csaknem 15 ország küldött speciális tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket. Az erdők mintegy 160 kilométer hosszan égtek a Peloponnészoszi-félszigeten, és a gyanú szerint szándékos gyújtogatások okozták a katasztrófát. A kár a becslések szerint ötmilliárd euró lehet.