Várhatóan szeptemberben kezdik Karadzsics perének tárgyalását – ismét elutasították mentességi beadványát

A hágai Nemzetközi Törvényszék szerdai közleménye szerint ismét elutasították Radovan Karadzsics mentességre vonatkozó újabb beadványát. Mint már korábban is sokszor, az egykori boszniai szerb elnök ismét arra hivatkozott, hogy a boszniai háború végén nemzetközi diplomaták, köztük Richard Holbrooke mentességet ígért neki a felelősségre vonás alól. A hágai Nemzetközi Törvényszék az ENSZ megbízásából a volt Jugoszlávia területén folyt délszláv háborúk ügyében vizsgálódik. Az őrizetükben álló Radovan Karadzsicsot háborús és emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolják. Perének tárgyalása a bíróság szerint a leghamarabb szeptemberben kezdődhet.

A hágai Nemzetközi Bíróság azután utasította el ismételten Karadzsics mentességre vonatkozó kérelmét, hogy Richard Holbrooke már sokadszor cáfolta, hogy egyezséget kötött volna a boszniai szerbek volt vezetőjével. Karadzsics és családja szerint a férfi 1996 nyarán kötött egyezséget az amerikai Richard Holbrooke-kal. A diplomata az 1992-től 95-ig tartó boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodás egyik létrehozója volt.

Karadzsics szerint kettejük egyezségének értelmében a volt szerb vezető mentesül az alól, hogy felelősségre vonják hágai Nemzetközi Törvényszéken. Cserébe Karadzsics állítólag azt ígérte, hogy eltűnik a közéletből. Holbrooke többször tagadta, hogy létezett volna ilyen megállapodás. Holbrooke egyébként jelenleg az amerikai elnök, Barack Obama pakisztáni és afganisztáni különleges megbízottja.

Karadzsicsot, az egykori boszniai szerb elnököt 13 évi bujkálás után, tavaly júliusban Belgrádban fogták el a szerb biztonsági erők tagjai. Ezután a hollandiai Hágába szállították, ahol az ENSZ által megbízott Nemzetközi Törvényszéken háborús és emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolják – Karadzsics mindezeket tagadja.

Miután Karadzsicsot tavaly júliusban elfogták, ügyvédje közölte: eltűnt a belgrádi külügyminisztérium irattárából az állítólagos megállapodás eredeti példánya. A hágai bíróság tavaly decemberben úgy határozott, hogy lefolytatják a pert Karadzsics ellen. Még akkor is, ha létezne a Holbrooke-kal kötött megállapodás. A tárgyalás egyébként a Nemzetközi Törvényszék egyik bírója, Iain Bonomy szerint a leghamarabb szeptember kezdődik.