Várhatóan még márciusban élesítik a szuper traffipaxot

Borsodban tíz helyen telepítettek fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontot
Borsodban tíz helyen telepítettek fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontot
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az intelligens kamerahálózat nem csak a sebességet ellenőrzi, sokkal többet tud ennél.


A Véda elnevezésű közúti ellen­őrző kamerarendszert – vagy ahogy az autósok elnevezték: a szuper traffipaxokat – a közeljövőben, várhatóan még ebben a hónapban üzembe helyezik.

Előtte szólnak majd

Az ORFK csak annyit mond, hogy az országosan 365 fixen telepített és 160 változtatható helyű kamerát tartalmazó rendszer beélesítése előtt két héttel értesítik erről az autósokat. A kamerákat a központi közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer (KAFIR) köti majd össze a kiszolgáló alrendszerekkel, például a gépjármű-nyilvántartási vagy a körözési adatbázissal.

traffipax_borsod_boon

Majd’ mindent lát

Valami elképzelésünk van már a rendszerről, hiszen tavaly március 26-ától működik az ország közútjain a 160 változtatható helyű kamera. Ezek lényegében képesek észlelni a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, a leálló- és a buszsáv igénybevételére, a vasúti átjárón való áthaladásra, valamint a záróvonalra vonatkozó előírások megszegését. Észlelik a forgalomirányításra szolgáló fényjelző készülékek tilos jelzésein való áthaladást, a biztonsági öv használatának elmulasztását, és felismerik a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket is. A fixen telepített eszközök is tudják majd ezt. A rendőrség célja szerint „2016-tól már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kamera­szemei elől”.

Kevesebb lesz a baleset?

Remélik, hogy jelentősen csökkenni fog a közlekedéshez kapcsolódó személyi sérülések, halálesetek száma, gazdasági károk mértéke. Mint megtudtuk, összesen mintegy 15 milliárd forintba kerül a rendszer kiépítése.

– Szaniszló Bálint –


Nagyobb méretért kattintson a képre:

traffipax_grafikaTraffipax-mérések márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Miskolc – Nézze meg, hogy hol mérik a gépjárművek sebességét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében márciusban!

Videó: Nagyon észnél kell lenni a fix traffiknál – egy rossz mozdulat, és jöhet a büntetés

Animációval mutatja be a rendőrség, hogyan büntet majd a fix traffipax.

Végleges: Itt lesznek a fix traffipaxok az országban

Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.

Végleges: Itt lesznek a fix traffipaxok Borsodban és Hajdú-Biharban

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar – Már 86 darab fix telepítésű Véda közúti intelligens kamera felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.

hirdetés


hirdet�s