Várhatóan másfélezer orvosnak és hatezer egészségügyi dolgozónak szűnik meg az állása

Budapest – Az egészségügyi tárca várhatóan csütörtökön hozza nyilvánosságra a kórházak új ágyszámáról, esetleges megszűnéséről szóló hivatalos listát. Az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló, ismertebb nevén kórháztörvény végrehajtásának tapasztalatait vitatta meg szerdán az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága.

Az ülésen szóba került az az 1500 orvos és 6 ezer szakdolgozó is, akiknek az átalakítás miatt új munkahelyet kell találni.

A 16 ezer aktív ágy megszüntetése, a fekvő beteg ellátás 10 százalékos kapacitás csökkenése miatt kerül ki eddigi munkahelyéről a szaktárca számításai szerint az említett 7500 kórházi dolgozó. A bizottság ülésén Horváth Ágnes az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: az ország számos területén orvoshiány van, és rendszerbe bevont 7 ezer új krónikus ágy is új munkalehetőségeket teremt majd.

A munka nélkül maradt egészségügyi dolgozókról a kamarák adatbázist hoznak létre és rendszeresen tájékoztatják az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Az ÁNTSZ kijelöl egy koordinátort, aki együttműködve a kamarákkal és a foglalkoztatási szolgálattal segíti majd az elhelyezkedni szándékozókat.

A kórházi ágyszámcsökkentés miatt az eddigi fekvőbetegek 41,5 százalékának nem lesz hova mennie, hol meggyógyulnia – hivatkozott egy minisztériumi háttéranyagra Mikola István a bizottság fideszes alelnöke. A tárca államtitkára szerint az eddigi kórházi ágyak negyede üresen állt, egy része pedig szociális okokból volt foglalt. “Ne riogassunk azzal, hogy tömegeknek nem jut majd egészségügyi ellátás, mivel olyan betegek esnek majd ki a rendszerből, akik valószínűleg ott sem voltak” – mondta Horváth Ágnes.

A kórházi kapacitás csökkentése a tárca igérete szerint együtt jár majd a járóbetegellátás fejlesztésével. Az ülésen több képviselő, kormánypártiak és ellenzékiek is felvetették, hogy míg az új kórházstruktúra alig egy hónap múlva feláll, a másik oldalon még semmilyen lépés nem történt. A törvény lehetőséget adott a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET), hogy a régióban megszüntetendő fekvőbeteg kapacitás 20 százalékát járóbetegellátásra alakítsa át – emlékeztetett az államtitkár. Mivel a RET-ek nem voltak hajlandóak a miniszteri javaslatról tárgyalni elvesztették a lehetőséget, hogy erről a 20 százalékról döntsenek – tette hozzá. Horváth Ágnes megemlítette: a későbbiekben uniós támogatásokból azokban a térségekben, ahol nincs járóbetegellátás, létesítenek majd rendelőket.

Mivel a RET-ek január végén elutasították a szaktárca kórházi ágyakra vonatkozó javaslatát a törvény szerint az egészségügyi miniszterre “szállt vissza” a döntés joga. Molnár Lajosnak legkésőbb március 12-ig kell meghoznia a döntését, de várhatóan csütörtökön már nyilvánosságra kerül a határozat. Ennek alapján március 31-ig kell a kórházak fenntartóinak megkötnie az állami finanszírozásról szóló szerződéseket.További hírek a Magyarország kategóriából