Várhatóan Kehi-vizsgálatot javasol majd a szaktárca az Operaházban

Nem a jogszabályoknak megfelelően gazdálkodott az elmúlt években az Operaház, lényeges szabálytalanságokat állapítottak meg – mondta az Operaház pénzügyeit átvilágító bizottság elnöke kedden, sajtótájékoztatón. Hardy F. Gábor hozzátette: az iratoknak csak egy kisebb részét tudták eddig áttekinteni, de a feltárt szabálytalanságokból arra következtetnek, hogy még hónapokig tart majd a vizsgálat. Skultéty László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára közölte: bár az átvilágítás még nem zárult le, valószínű, hogy a tárca a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatát javasolja majd.

Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke elmondta: már a korábbi vizsgálatok is lényeges szabálytalanságokat állapítottak meg, ennek ellenére nem történt alapvető változás az intézmény gazdálkodásában. A jelenlegi ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint az Operaház nem a jogszabályoknak, illetve nem a belső jogi rendnek megfelelően működött. Egyes produkcióknak például gyakorlatilag nem volt költségvetése, illetve pénzügyi kontroll nélkül vittek színpadra előadásokat. A vizsgálóbizottság nem egyszer találkozott azzal, hogy egy A4-es papíron soroltak fel néhány adatot, ennek alapján tervezték meg a produkciót, de az ezeken a papírokon szereplő költségeket sem tartották be. Többször azt tapasztalták, hogy egy előadás akár a tervezett kétszeresébe is került, teljes volt a pénzügyi káosz – közölte Hardy F. Gábor.

A könyvvizsgáló azt állapította meg, hogy semmilyen számlarendet nem tartottak be az intézményben. Az ellenőrzés során kiderült, hogy az Operaház VIP-kártyájával egyes vezetők úgy vettek ki pénzt, hogy azzal nem számoltak el megfelelően. Többször nem tartották be a közbeszerzési előírásokat, illetve kijátszották a közbeszerzési törvény rendelkezéseit. Hardy F. Gábor hozzátette: a vizsgálat még legalább 2-3 hónapig tart, befejezése februárban várható.

Skultéty László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: bár a vizsgálat még nem zárult le, de az már valószínű, hogy a tárca Kehi-vizsgálatot javasol majd. Úgy fogalmazott: a vizsgálati eredményeknek komoly következményei lehetnek, akár munkajogi, akár polgári jogi vagy büntetőjogi, és úgy gondolják, hogy ehhez szükségesek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításai is.

Az Operaház működésében jelentkező problémák mellett az is nehezíti a helyzetet, hogy az intézmény 2010-ben az előző évinél 900 millió forinttal kevesebb költségvetési támogatást kapott. A pazarló gazdálkodás és a költségvetési megszorítás miatt az év végére várhatóan többszáz milliós hiány alakul ki – közölte a helyettes államtitkár. Ezért a 2011-es költségvetési törvényjavaslatban az ideinél 820 millióval több, 5,64 milliárd forint állami támogatás szerepel.

Kérdésre válaszolva Horváth Ádám, az Operaház élére kinevezett miniszteri biztos elmondta: mindenkivel, aki távozott az intézményből, közös megegyezéssel váltak el. Így közös megegyezéssel távozik Vass Lajos főigazgató és Szabó József Attila gazdasági igazgató, valamint helyettese, illetve a műszaki igazgató, az informatikai vezető és a marketing igazgató. A jövő hét végére a főigazgatóval és a gazdasági igazgatóval befejezik az intézmény átadás-átvételét.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 22-én vonta vissza a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos, illetve az intézmény gazdasági igazgatója, Szabó József Attila vezetői megbízását. Az intézményt szeptember óta irányítja miniszteri biztos.