Várhatóan júniusban dönthet az Országgyűlés az energiastratégiáról

A kormány szerdán tárgyalta az energiastratégia fő irányairól és véglegesítésének ütemtervéről szóló előterjesztést, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jegyez. A dokumentum szakmai-, társadalmi- és közigazgatási egyeztetése 2011 májusában lezárul a tervek szerint, ezután határozhat a stratégiáról az Országgyűlés.

A kormány az energiastratégia előkészítésekor az energiaszektor több mint száz szereplőjének véleményét vette figyelembe. A dokumentum véglegesítése is a társadalmi, szakmai szervezetek bevonásával történik majd az ígéretek szerint – közölte szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A stratégiai dokumentummal a kormány egy szakpolitikai keretrendszert szeretne felvázolni. A stratégia legfontosabb feladata a szektor szereplőinek bevonásával meghatározni az energetika jövőképét, kijelölni a piaci szereplők számára a fenntartható, megfizethető és biztonságos működés irányvonalait.

Az energiastratégia 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz majd a magyar energiaszektor szereplői és a kormány számára is, valamint felállít egy 2050-ig tartó útitervet.

A 2030-ig tartó energiastratégiának garantálnia kell az ellátásbiztonságot, érvényesítenie kell a környezeti szempontokat és biztosítania, hogy Magyarország – nemzetközi súlyával és erőforrásainak mértékével – megfelelő arányban hozzájárulhasson a globális problémák megoldásához. Ezen célok megvalósításához feltétlenül csökkenteni szükséges az energia importfüggőséget, növelni kell az állam szabályozó szerepét, a fogyasztóvédelem megerősítése mellett mérsékelni kell a lakosság energiaszegénységét, és ösztönözni kell a kapcsolódó iparágak fejlesztését is – közölte a minisztérium.

Ezen célok megvalósításához növelnék a megújuló energiaforrások felhasználását, fokoznák az atomenergia szerepét, fejlesztenék a regionális energetikai infrastruktúrát, új energetikai intézményrendszert alakítanának ki, valamint fokoznák az energiahatékonyságot és energiatakarékosságot.

A dokumentumból az ígéretek szerint egy rövidített, közérthető verziót is készítenek a közvélemény tájékoztatásához. Az országgyűlési határozat kihirdetése után kezdődik meg a cselekvési tervek kidolgozása.
– Független Hírügynökség –