Várhatóan júliustól új élelmiszerjelölési rendelet az unióban

Várhatóan júliustól új élelmiszerjelölési rendelet az unióban
Budapest, 2011. június 16., csütörtök (MTI) – A magyar soros elnökség sikereként júliusban megszülethet a megállapodás az új uniós élelmiszerjelölési rendeletről – közölte az MTI érdeklődésére a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája csütörtökön.

Az élelmiszerek jelöléséről elvi megállapodás született szerdán Brüsszelben az Európai Parlament és a tanács között. Az érintettek a szóban forgó témában harmadik alkalommal tárgyaltak a kérdésről a magyar soros elnökségi fél év során.

A tervezett új jogszabály több újítást is bevezet a fogyasztók pontosabb tájékoztatása érdekében. A legfontosabb változások közé tartozik a szakemberek szerint, hogy az előre csomagolt élelmiszereken a kötelező tápérték-jelölésnek rajta kell lennie, valamint az információk pontossága érdekében az olvashatóságot is javítják a tájékoztató címkéken, meghatározva a minimális betűnagyság méretét is.

Amennyiben a tagállamok képviselői a tanácsban, és a politikus-csoportok az Európai Parlamentben is rábólintanak “a kialkudott csomagra”, akkor már a jövő hónapban megszülethet az új uniós rendelet az élelmiszerek jelöléséről – közölték a VM sajtóirodáján.