Várhatóan év végétől interneten is lehet már vonatjegyet venni

Interneten keresztül is lehet vonatjegyet venni itthon, várhatóan év végétől. Annyi már biztos, hogy megrendelni a világhálón kell majd a tikettet, a fizetés módja azonban még kérdéses. Az árak mindenesetre emiatt nem fognak emelkedni – ígéri a MÁV Start.

Akár otthon, az internet előtt ülve is lehet majd év végétől jegyet vásárolni a vonatokra – ezt tervezi a személyszállításért felelős MÁV Start, a MÁV leányvállalata. Bár a részleteken még dolgoznak, annyi már biztos, hogy a világhálón a jegyrendelés után egy kódszámot kapnak a vásárlók. Ezt kell bediktálni majd a pénztárnál, hogy kiadják a jegyet. Egyelőre kérdéses, hogy fizetni bankszámláról szintén az interneten keresztül kell, vagy inkább a pénztárosnál – mondta el a Független Hírügynökségnek Sági Zoltán, a MÁV Start kommunikációs igazgatója. Hozzátette: az új szolgáltatás miatt a jegy nem lesz drágább, hisz az árakat hatóságilag állapítják meg. A részleteket várhatóan szeptemberre dolgozzák ki.

Az internetes jegyrendelési lehetőséget év végétől vezetnék be, igaz, akkor még csak tesztüzemben. Elsőként a három nagy budapesti pályaudvaron és forgalmasabb vidéki állomásokon próbálnák ki a rendszert. Sági Zoltán hangsúlyozta – hogy ellentétben például a telefonos rendeléssel -, itt nem lenne megszabva időkorlát, tehát akár az utazás előtt néhány perccel is fel lehetne venni a jegyet, nem kellene ezt 24 órával az indulás előtt megtenniük az utasoknak.

A kommunikációs igazgató szerint ezzel a lehetőséggel elsősorban a fiatalabb korosztály élne – azok az egyetemisták, főiskolások vagy középiskolás diákok, akik sokat utaznak vonattal, és van internet-hozzáférésük.

Sági Zoltán terveik között említette még, hogy mobiltelefonon is lehetne később vonatjegyet vásárolni, akárcsak a sztrádamatricákat. Ennek bevezetéséhez azonban – mint mondta – még időre van szükség.