Varga: ne csak a befektetõknek, hanem az embereknek is üzenjen a kormány

Folytatódik a ködevés, nem tudni, milyen költségvetést fog benyújtani a kormány a parlamentnek – mondta hétfõn sajtótájékoztatón Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. A volt pénzügyminiszter azonban abban biztos, hogy a 2010-es költségvetésnek az ország lesz a vesztese. Azt is kijelentette, hogy kormányra kerülve az államháztartás hiányának mielõbbi csökkentése lenne céljuk.

Varga Mihály szerint Bajnai Gordon miniszterelnök hétfõi frakcióegyeztetése után az már biztos, hogy újabb megszorító intézkedések lesznek jövõre: 120 milliárd elvonása az önkormányzatoktól, 40 milliárd a közösségi közlekedésbõl, a tárcáktól 230-250 milliárd forint elvonása. Pedig az eddigi megszorítások sem vezettek eredményre – fûzte hozzá a politikus. Szerinte a 2,2 %-os reálbércsökkenés, a 10 százalékhoz közelítõ munkanélküliség, a gazdaság folytatódó vesszõfutása ezt bizonyítja.

A kormányfõ szavaira utalva – üzenni kíván a külföldi befektetõknek a költségvetéssel – a Fidesz alelnöke azt kéri, hogy az embereknek is üzenjen: hogyan alakul a gazdaság 2010-ben, mit tesznek a munkahelyteremtésért, az emberek jólétéért?

Több fideszes megnyilatkozó, például Orbán Viktor is többször beszélt arról, hogy érdemes lenne “elengedni” az államháztartás hiányát 6 százalék körüli mértékre. A Független Hírügynökség erre vonatkozó kérdésére Varga azt mondta, hogy a Fidesz olyan felelõs gazdaságpolitika híve, amelyben a pénzügyi egyensúly és a növekedés egyaránt fontos, és nem fogják felelõtlenül növelni a hiányt.

Matolcsy György, a Fidesz egyik meghatározó gazdaságpolitikusa a hét végén egy rendezvényen azt mondta: kormányuk rövid idõ alatt 5,5-6 százalékra kívánja levinni a szerintük túl magas jegybanki alapkamatot. Ennek alakítása a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának feladata, a kormánytól függetlenül, ezt csak törvénymódosítással lehetne a kormányhoz rendelni. A Független Hírügynökség érdeklõdésére Varga Mihály azt válaszolta, hogy mindenkinek most van lehetõsége elmondani véleményét a pártban, de a programról az elnökség fog dönteni.